Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μικρές ιστορίες

Έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλιαράκι με μικρές ιστορίες. Δεν δίνω σημασία στο γεγονός ότι η μόνη μικρή ιστορία που ήξερα είναι ένα κομμάτι από τον Μικρό Πρίγκιπα που σημαίνει πως μπορεί και οι άλλες μικρές ιστορίες να μην είναι ακριβώς μικρές ιστορίες αλλά σκηνές από πιο μεγάλες ιστορίες, και σας παρουσιάζω εφτά από αυτές με κριτήριο επιλογής το μέγεθος γιατί μικρές μικρές αλλά μερικές ήταν πάνω από μία σελίδα, αν είναι δυνατόν.

Φελίξ Φενεόν, Αληθινή ιστορία Η κυρία Ερνεστίν Γκαπόλ, 49 ετών από τη Βανβ (λεωφόρος Γκαμπετά), αυτοκτόνησε με δύο σφαίρες στο κεφάλι.

Άντον Τσέχοφ, Αποχαιρετισμός Και γεμάτη χαρά, που επιτέλους οι καλεσμένοι έφευγαν, είπε η σπιτονοικοκυρά: «Μα καθίστε λίγο ακόμα».

Ζαν-Ζακ Σεμπέ, Συμβίωση Η ευτυχία μας δεν είχε όρια, ήταν εντελώς κοσμική. Είχαμε και οι δυο την ανάγκη να το μοιραστούμε, θέλαμε να το βροντοφωνάξουμε σε κάποιον, πόσο ευτυχισμένοι ήμασταν. Αλλά σε ποιον; Ποιος από τους φίλους μας θα μπορούσε να συμμεριστεί αυτό το βάθος των αισθημάτων, ποιος θα μπορούσε να νοιώσει αυτά τα πετάγματα στα ύψη; Κι όμως η ευτυχία μας πίεζε να εκφραστεί. Εγώ κάθισα και έγραψα μερικές σκέψεις μου στο χαρτί, η Λάουρα όμως δεν τις κατάλαβε. Εκείνη ζωγράφισε μια εικόνα, που μ’ έκανε να χάσω τη ψυχραιμία μου. Από τότε συναντιόμαστε με το αίσθημα της υπέρτατης καχυποψίας.

Ντέηβ Έγκερς, Εγώ θα σ’ αγαπάω παντοτινά Ο άντρας, γύρω στα 45 και ονόματι Μπίλι, είχε μόλις διαβάσει, ότι η Ντόλι Πάρτον είχε γίνει 57 χρονών, και η είδηση αυτή του χάλασε το πρωινό του και την ημέρα ολόκληρη και τη νύχτα και την εβδομάδα.

Λουίτζι Μαλέρμπα, Η σκεπτόμενη κότα Μια κότα από την Καλαβρία αποφάσισε να γίνει μέλος της Μαφίας. Πήγε σ’ έναν υπουργό της Μαφίας για να πάρει συστατική επιστολή, αλλά αυτός της είπε πως Μαφία δεν υπάρχει. Πήγε σ’ ένα δικαστή της Μαφίας, αλλά κι αυτός της είπε πως Μαφία δεν υπάρχει. Έτσι η κότα επέστρεψε στο κοτέτσι, κι όταν οι άλλες κότες τη ρωτούσαν, αυτή απαντούσε πως Μαφία δεν υπάρχει. Τότε όλες οι κότες σκέφτηκαν πως είχε γίνει μέλος της Μαφίας, και τη φοβόντουσαν πολύ.

Ένιο Φλαϊάνο, Σύντομη ιστορία Αποφάσισε ν’ αλλάξει τη ζωή του και να αξιοποιήσει τις πρωινές ώρες. Σηκώθηκε στις έξι, έκανε ντους, ξυρίστηκε, ντύθηκε, έφαγε ορεξάτος πρωινό, κάπνισε μερικά τσιγάρα, κάθισε στο γραφείο του και ξύπνησε το μεσημέρι.

Φ. Κ. Βέχτερ, Ο μπανιστιρτζής Ένας μπανιστιρτζής είναι ανεβασμένος σε ένα δέντρο και κοιτάζει πολύ ερεθισμένος ένα αμυδρά φωτισμένο παράθυρο. Ξαφνικά στο παράθυρο εμφανίζεται ένας γυμνός άντρας και βλέπει τον μπανιστιρτζή. Γυμνός άντρας: «θα σε σκοτώσω, γουρούνι». Μπανιστιρτζής: «Ήσασταν μοναδικός, κορυφαίος». Γυμνός άντρας: «Αλήθεια; Αυτή δεν μου το ‘χει πει ποτέ».


Το βιβλίο είναι αυτό


8 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον. Θενξ. Το αγαπημένο που που τούτα νομίζω εν η κότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά ωραίο. Και μένα εν η κότα και το νόημα πίσω που την κότα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Ουφ.
    Ωραία ιδέα η συλλογή των μικροσκοπικών ιστοριών.

    Το βιβλίο εμπήκε στη λίστα. μερσί:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τέλειο ποστ. σε ευχαριστώ βαθύτατα. μη σου πω ότι θα του ρίξω κανά βλέφαρο. θανξ. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολλα ενδιαφερον φαση....νομιζω εννα μου το δωρισω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρέσαν μου ούλλες! Μπορεί να πιάσω και γω το βιβλίο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. λοιπόν, κανονίστε να το αγοράσετε ούλλοι που το ίδιο βιβλιοπωλείο για να περάσω να πιάσω την προμήθεια μου που έναν τόπο :ΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή