Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

The Sixth Sense

Η περίπτωση του γάτου - προφήτη μοιάζει εξαιρετική και μοναδική στο είδος της. Ο Οσκαρ είναι ένα αδέσποτο γατάκι, που περιμάζεψαν πριν από χρόνια σ’ έναν οίκο ευγηρίας του Ρόουντ Αϊλαντ κι έδειξε εξαρχής τις ιδιαίτερες ικανότητές του: να διαισθάνεται, δηλαδή, ποιος από τους τροφίμους του γηροκομείου βρίσκεται στα τελευταία του. Μέχρι σήμερα, έχει προβλέψει 50 θανάτους. Ο Οσκαρ δεν είναι καθόλου κοινωνικός ως γάτος, αλλά έχει την τάση να συντροφεύει στις τελευταίες ώρες τους τους ετοιμοθάνατους γέροντες. Οταν χαϊδευόταν στα πόδια κάποιου, εκείνος πέθαινε λίγες μόνον ώρες αργότερα. Ο δρ Ντέιβιντ Ντόσα, γεροντολόγος και βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο Μπράουν, κατέγραφε επί πέντε συναπτά έτη τις θανατηφόρες προβλέψεις του Οσκαρ και διαπίστωσε ότι σπανίως έκανε λάθος. Ο δρ Ντόσα, ο οποίος πρωτοαναφέρθηκε στο χάρισμα του γάτου με δημοσίευσή του στην επιθεώρηση Journal of Medicine το 2007, έγραψε ολόκληρο βιβλίο αφιερωμένο στον Οσκαρ. Τόσο ο ίδιος όσο και το υπόλοιπο προσωπικό του γηροκομείου είναι τόσο βέβαιοι για το ένστικτο του Οσκαρ ώστε όταν τον βλέπουν να πλησιάζει κάποιον, φροντίζουν να ειδοποιήσουν εγκαίρως τους οικείους του.



Είσαι ένα αλανιάρικο γατί και σε περιμαζεύουν κάποιοι γατόφιλοι σε ένα γηροκομείο. Εσύ, σαν γάτα, θες να παίζεις, αλλά επειδή είναι όλοι ηλικιωμένοι δεν βρίσκεις κανένα να σου κάνει παρέα. Έτσι κάνεις αυτό που ξέρεις καλύτερα: χουρχουρίζεις στα πόδια των πιο κοντινών σου ανθρώπων, των ηλικιωμένων. Διαλέγεις ένα γεράκο που δεν δείχνει διάθεση να σε κλωτσήσει ή μια γριούλα που δεν θέλει να σου πετάξει ζεστό νερό και τρίβεσαι στα πόδια τους. Τι άλλο να ζητήσει ένας γάτος; Είσαι ευτυχισμένος. Ο καιρός όμως περνάει και οι ηλικιωμένοι φίλοι σου πεθαίνουν. Κρύβεσαι για λίγο στη γωνιά σου να θρηνήσεις με την ησυχία σου και μετά από λίγες μέρες επανεμφανίζεσαι. Η ζωή συνεχίζεται. Βρίσκεις άλλους φίλους, επίσης ηλικιωμένους πάνω στων οποίων τα πόδια τρίβεσαι, οι οποίοι δυστυχώς μετά από λίγο καιρό επίσης πεθαίνουν.

Κάποιος προσέχει αυτό το γεγονός. Το λέει και στους άλλους: «αυτή η γάτα διαισθάνεται τον θάνατο!». Αρχίζουν να προσέχουν με ποιους κάνεις παρέα. Μόλις αυτοί πεθάνουν, οι stalkers σου επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά. Γίνετε σούσουρο. Σε αναφέρουν σαν ο γάτος – προφήτης. Διαισθάνεσαι τον θάνατο. Είσαι ένας σταρ!

Τώρα, είσαι ηλικιωμένος σε ένα γηροκομείο. Τα παραγωγικά σου χρόνια έχουνε περάσει, τα παιδιά σου αν έχεις παιδιά σε τοποθέτησαν εκεί γιατί δεν έχουν το χρόνο να σε φροντίζουν και εσύ το ξέρεις ότι μετά από εκεί θα πας στα κυπαρίσσια. Άκουσες τις ιστορίες για τον γάτο προφήτη αλλά τις θεωρείς βλακείες. Εντάξει, έχει πεθάνει κόσμος αλλά ήταν ηλικιωμένοι, άρρωστοι, οι μέρες τους ήταν μετρημένες έτσι κι αλλιώς!

Είναι βράδυ, μεσάνυχτα. Πανσέληνος. Έχεις ξαπλώσει από ώρα αλλά το έντονο φως του φεγγαριού από το παράθυρο και ο αέρας που λυσσομανάει δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς. Ξαφνικά, βλέπεις μια σκιά στον τοίχο. Ολοένα και μεγαλώνει. Δεν ακούς βήματα και δεν βλέπεις κανένα. Μόνο τη τρομακτική σκιά στον τοίχο. Πλησιάζει απειλητικά το προσκεφάλι σου και εκείνη την ώρα μόλις που προλαβαίνεις να δεις ότι είναι ο γάτος – προφήτης, που με ένα σάλτο ανεβαίνει στο κρεβάτι σου.

Πεθαίνεις από συγκοπή ή δεν πεθαίνεις;

5 σχόλια:

  1. axaxaxa πλάκα πλάκα...

    παίζει και το ενδεχόμενο να τους σκοτώνει ο κάττος, να τους δηλητηριάζει με τον νούρο του ή κάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα θα μιλήσει ο φανατικός του CSI.

    ο κηπουργός ψεκάζει με εντομοκτόνο τον κήπο, ο γάτος γυρίζει μέσα στον κήπο και μεταφέρει σταγόνες από το φάρμακο. όταν πλησιάζει τους ηλικιωμένους που ο οργανισμός τους είναι εξασθενημένος τους ποσπάζει μια τζαι έξω.

    Μην ανησυχείς Grissom. Εσύ έφυγες από τη σειρά, αλλά άφησες πίσω σου άξιους μαθητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΑΧΑΧΑ λες να τους σκοτώνει αυτός ε;

    Πάντως αυτό το θέμα το έκαναν στο House και η εξήγηση που έδωσε ο ίδιος ο House ήταν ότι πήγαινε σε όσους είχαν ηλεκτρικές κουβέρτες ή κάποιο άλλο μέσο για να ζεσταθούν γιατί ως γνωστό οι ηλικιωμένοι κι ειδικά όσοι είναι στα τελευταία τους κρυώνουν κι άρα έχουν κάτι να τους ζεσταίνει.

    Δεν ξέρω κατά πόσο στέκει όλο αυτό αλλά είναι κάπως λογικό νομίζω... Αν και φυσικά κουβέρτες κτλ έχουν κι άλλοι ηλικιωμένοι όχι μόνο όσοι πρόκειται να πεθάνουν ε; Ας τον φέρουν και στην Κύπρο καλοκαίρι να δούμε αν θα προβλέψει πάλι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααααααααα

    μόλις ξύπνησε όοοοοοοοοοοολη η γειτονιά!
    Εν έχουμε γάτους όμως, εν θα πάθουν συγκοπή! ;))

    Αστεία αστεία εγώ πιστεύω στην διαίσθηση και συνήθως ένας γέρος καταλάβει ότι ήρτεν η ώρα του ένιγουέι. Αν είδαν τον Χάρο εν θα φοηθούν τον κάττο.

    Ας βάλουν τον γουόντερκαττ ανάμεσα σε νέους, υγιείς ανθρωπους και ας δούμε πόσο θα διαρκέσει η εμπειρική στατιστική τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Neerie & Mana, wow!!! :-)))
    αυτό το CSI δεν το είδα ποτέ, νομίζω πρέπει να το ξεκινήσω ;-)

    DaisyCrazy δεν το κάνει επίτηδες το καημένο το γατάκι :-)) εντυπωσιάστηκα με το House... αν θυμάσαι ποιο επεισόδιο/season είναι πες μου πλιιιις να το κατεβάσω :-)

    thalassamov με πέθανες με το "Αν είδαν τον Χάρο εν θα φοηθούν τον κάττο." - γουόντερκαττ!!!!!! :-)))

    αστεία αστεία κι εγώ πιστεύω στη διαίσθηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή