Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ήρτεν η θεία σου;

Εκτός από τη θεία από το Σικάγο με τες γλάστρες-προξενήτρες υπάρχει στις γνωριμίες μου και η θεία από τη Ρωσία. Ήρτεν η θεία μου που τη Ρωσία ήταν η έκφραση που χρησιμοποιούσαν οι συμμαθήτριες μου στο γυμνάσιο για να αναφερθούν στη περίοδο τους. Η δική μου θεία ήρθε από τη ξενιτιά όταν ήμουν δευτέρα γυμνασίου έτσι από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού που έμαθα την ύπαρξη της μέχρι τότε, θεωρούσα αυτή την έκφραση ηλίθια.

Ακόμα την θεωρώ ηλίθια!

Σιχαινόμουν το ξερονήσι και ονειρευόμουν μεγάλες χώρες και μεγάλες πόλεις έτσι μια θεία από οπουδήποτε εκτός το διπλανό χωριό, όσο να ‘ναι με εντυπωσίαζε. Τη πρώτη φορά που άκουσα την έκφραση ρώτησα τη συμμαθήτρια που την ανάφερε αν αυτή η θεία ήταν ρωσίδα ή αν ήταν κυπραία και είχε πάει επίσκεψη.

Υπήρχε λόγος που δεν είχα πολλές φίλες στο γυμνάσιο!

Προχτές μιλούσα με τη μοναδική φίλη που έχω από εκείνα τα χρόνια και ενώ μου μιλούσε για τες φλαούνες που θα κάμει και πότε θα τες κάμει και πως θα τες κάμει κι εγώ έκοβα φλέβες από τη βαρεμάρα, ανάφερε ότι ήρθε η θεία της από τη Ρωσία και για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου ήμουν έτοιμη να τη ρωτήσω με γνήσια απορία αν έχει θεία στη Ρωσία.

Αχ ακόμα είμαι παιδί!

Αναρωτιέμαι, εσείς την ξέρετε την έκφραση; Εν λεμεσιανή ή παγκύπρια; Άραγε υπάρχει και άλλος κόσμος εκτός από τη φίλη μου που χρησιμοποιεί ακόμα τη συγκεκριμένη έκφραση; Μπορεί μια νεκρή έκφραση να αναστηθεί μέρες που είναι; Και η θεία γιατί είναι από τη Ρωσία αφού η Ρωσία δεν είναι κόκκινη πλέον;

25 σχόλια:

  1. Παντως θεία απο το Σικάγο υπάρχει τζαι αν θέλετε ερκουμαι!!

    Τζαι εμεις στην Λευκωσία ετσι την ελαλουσαμεν! Οντως ηλιθια εκφραση....Ουφφου παλε καρτερω την τουτη την εφτομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάλι έλεγα "Έχω Ρώσους"!!! Καλό Πάσχα. Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς λέμε πως μπήκε ο ολυμπιακός στο γήπεδο!! Χαχα, δεν ξέρω εγώ τις έβρισκα αστείες αυτές τις φράσεις, παλιά τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι τζιαι εμένα στο σχολείο μου έτσι ελαλούσαν οι φίλες μου τζιαι έβρισκα την επίσης ηλίθια έκφραση. Καλύττερα τα "περιοδικά" της Πρασινάδας. Εν πιο τάκτφουλ τζιαι αστεία σαν αναφορά. Εν ξέρω αν εν Λεμεσhιανή έκφραση (γιατί τζιαι εγώ που Λεμεσό είμαι) αλλά εν εντελώς χαζή έκφραση.

    "Περιοδικά" ολέ! Καλό βραδάκι ουφ! μου. :) xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χαχαχαα τζαι εμας οι κορούες έλεαν ήρτε η θεία μου:)τζαι εγω εν το καταλάβαινα στην αρχή:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ταμπού στη Κύπρο αρκούν να πεθάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ όι απλά έβρισκα το ηλίθιο, επερίπαιζα τες τζιόλας τζίνες που το ελαλούσαν.
    Αδιαθέτησα πρώτη φορά πέμπτη δημοτικού αν θυμούμαι καλά τζαι ελάλουν που τότε ως τωρά ότι "αδιαθέτησα", "είμαι αδιάθετη" κλπ. Αντιλαμβάνουμαι ότι τούτο εν αστείο που την άποψη ότι μπορεί να σημαίνει ότι απλά εν νοιώθεις καλά, είσαι λίο άρρωστος κλπ, αλλά για μένα επειδή έτσι το εχρησιμοποιούσα πάντα, μόνο έτσι μπορεί να σημαίνει!
    Επίσης τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ τζαι το "περιοδεύω", με μεγάλη επιτυχία μάλιστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοιτα, εμεις στην Παφο, ελαλουσαμεν κατι παρομοιο:
    -Ηρτεν η θκειά μου...
    -Μα ποια θκεια σου κορη?
    -Η κότσhινη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είμαι Λεμεσιανός τζι ήξερα το τζι εγώ. Τζι ένιωθα τζαι privileged που ήξερα τι ελαλούσαν οι κορούες έλεος :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εν παγκύπρια ρε.. έχω σου τζιαι τες παραλλαγές
    Ήρτεν η θεία μου..
    Ήρτεν η θεία μου που τη Ρωσσίαν..
    Εκατέβηκεν η Μόσχα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λευκωσιάτισσα here με ρίζες από Σολιά. την έλεγαν οι συμμαθήτριες τη φράση, δεν καταλάβαινα γιατί. την πρώτη φορά που την άκουσα, ζήτησα διευκρίνηση από ποια περιοχή της Ρωσίας ηταν τούτη η θεία.

    αδιαθέτησα την πρώτη βδομάδα που πήγα λύκειο (νομίζω είμαι πρωταθλήτρια) πάντα την έλεγα περιόδο και ποτέ δεν έχωσα σερβίετα στην τσάντα. την επιδεικνύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πραγματί πολλά ηλίθια έκφραση.
    Έχω όμως απορία που την εθυμηθικες;;;;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. χαχα..I've heard it before αλλά έχει χρόνια να την ακούσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πρόσφατα είπε μου τη μια συνάδελφος μου και λέω της "άτε ρε ωραία" είχαμε ένα ό,τι να ναι διάλογο μέχρι να καταλάβω περι τίνος πρόκειται. εν είσαι η μόνη ουφ:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. έτσι έτσι τα ίδια τζιαι σιειρόττερα στη Λευκωσία! Καλύτερα βέβαια τούτη η έκφραση παρά τούτη που λαλούν στην ΕΛλάδα "μου'ρθαν τα ρούχα μου" (!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. στο περίπου. κι εδώ η κοπέλες λένε "κατέβηκαν οι Ρώσοι" όπως και "μου ήρθαν τα ρούχα μου". Ποτέ δεν κατάλαβα ποιος ο λόγος της αναφοράς στην Ρωσία ή στα ρούχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ω θεέ που θυμήθηκες τέτοιες εκφράσεις! Και δεν φταις εσύ που δεν είχες πολλές φίλες, τα κορίτσια στο γυμνάσιο ακούν μόνο τις κομπλεξικές μανάδες τους και κρύβονται!
    Πάντως την έκφραση με τη θεία δεν την έχω ξανακούσει, αλλά δεν το κατέχω το αντικείμενο περί εκφράσεων απόκρυψης περιόδου.
    Τις προάλλες πάντως ένα αγόρι μου είπε για μια κοπέλα που μιλούσε δυνατά για την περίοδό της "Κατέβηκαν οι Ρώσοι!"
    Τι να πεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ως τζιε εγω ηερω την εκφραση τουτη! Μαλλον εν επειδη τζιε σπιτι, τζιε στο σοι κυριαρχουσεν οι γυναικες!
    Μονο εγω εξανακουσα το "περνα ο κοκκινος στρατος" ;
    Τζινο που ακουω τωρα που φιλες εν απλως οτι εν οι δυσκολες μερες τζιε την αδιαθεσια. Ή τζιε απλα το οτι θωρει περιοδο αν καμια που τες πολλα οικιες! Μα εν πραματα σιορ να καμνει το γυναικειο σωμα; Εν το χωνεφκω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ναι, τζι εγώ έshει χρόνια να την ακούσω...

    Θυμούμαι επίσης την απορία μου στο πρώτο άκουσμα των εκφράσεων "αδιάθετη" και "είδα/βλέπω περίοδο". Το "αδιάθετη" εκατάλαβα ότι δικαιούσαι να το πεις τζιαι να γλυτώσεις τη γυμναστική. Τάχα αν δεν έshεις όρεξη σήμερα εν οκ.

    Τζιαι με τι τραυματικό ρεζίλεμα έμαθα το "βλέπω περίοδο"! Ερώτησεν με μια κορούα στο δημοτικό (πριν ΔΩ περίοδο) αν είδα περίοδο. Τζιαι είπα της ναι, τζιαι ερώτησεν με πότε. Τζιαι είπα της εν θυμούμαι, ήταν μια φορά που ήταν η μάμα μου στην τουαλέτα τζιαι άλλασσεν την σερβιέτταν της.

    Τι ηλίθια πράματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μια παρόμοια φράση χρησιμοποιούν και στην Παγόχωρα. "Μου ήρθαν οι Ρώσσοι" κλπ
    Και στη Λευκωσία,μια τόσο χαζή φράση.
    Το "Ήρταν τα ρούχα της" το άκουσα από την (περήφανη!!!)γιαγιά μου προς τη μάμα μου,ενώ ήθελα να πεθάνω από τους πόνους.
    Δυσαρεστημένη η μάμα μου που η πιο διακριτική φράση που χρησιμοποιώ είναι "Αδιαθέτησα/Είμαι αδιάθετη". Προτιμώ να πω "Ήρθε η περιόδος μου,περιοδεύω" και δεν κρύβω τα ταμπόν γιατί άλλωστε;
    Ντρεπόμασταν λίγο στο σχολείο αλλά γιατί τόση απόκρυψη μιας κατάστασης που αν μη τε άλλο πρέπει να θεωρείται ευλογία και όχι μίασμα,αφού φέρνει τις πιθανότητες μητρότητας πιο κοντά στην πραγματικότητα-για όσες το θέλουν δηλαδή-στην "ολοκλήρωση" της γυναικείας μας φύσης.
    Αρνούμαι να την κρύψω. Υπάρχει,συμβαίνει,γκετ όβερ ιτ υποκρισία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. τα σχόλια σας είναι ξεκαρδιστικά :-)))
    μου δημιουργήθηκε μια απορία τώρα: στη Ρωσία τι λένε άραγε;;; "ήρθε η θεία μου που τη παρακάτω γειτονιά";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. μια φιλη απο ελλαδα μου ειπε οτι χρησιμοποιουν "παιζει ο ολυμπιακος" , φοβερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. χαχαχαχα, που το θυμήθηκες; πολλά γελοία έκφραση! ελπίζω να μεν χρησιμοποιείται ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή