Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Το σύνδρομο του κυρίου Ντάρσι

Το 1813, μια σπουδαία συγγραφέας, η Jane Austen, δημιούργησε το ιδανικό αρσενικό για κάθε ονειροπαρμένο ζωντόβολο με τάσεις γεροντοκορίασης.

Ο κύριος Φιτζγουίλλιαμ Ντάρσι, παιδί ωραίο, ψηλό, μελαχρινό, έξυπνο, πνευματώδες, σαρκαστικό, πλούσιο, πολύ πλούσιο με σπιταρόνα ολόδικη του με πύργους, λίμνες, δάση, και λοιπά, φτάνει στο χωριό της Ελίζαμπεθ Μπένετ και πλήττει καθώς όλες οι μάνες ανύπανδρων κορασίδων τον βλέπουν τζαι τρέχουν τα σάλια τους. Ο κύριος Ντάρσι κύριος όμως δεν πλησιάζει καμιά, ακόμα τζαι όταν οι άντρες είναι λιγότεροι από τις γυναίκες και η Ελίζαμπεθ κάθεται μόνη σαν το λεμόνι σε μια γωνιά γιατί δεν την χορεύκει κανένας, δεν πλησιάζει να της προσφέρει τα στιβαρά του μπράτσα.

Όλες μπορούμε να ταυτιστούμε με αυτό. Καλά, μάλλον όχι όλες.

Εκτός από το ότι στεκόταν σαν το αγγούρι και δεν ζήτησε από την καημένη την δεσποινίδα Μπένετ να χορέψουν, ένοιωσε την ανάγκη να αναφέρει στον κολλητό του ότι δεν είχε καμία διάθεση να χορέψει με μια μέτρια χωριατοπούλα που η εμφάνιση της δεν του έλεγε τίποτα. Η Ελίζαμπεθ, που τον άκουσε, διασκέδασε τόσο πολύ με το γεγονός που το ανάφερε στη κολλητή της και χαχάνιζαν κοροϊδεύοντας τον.

Για να σκάσεις κύριε Ντάρσι.

Τούτο, έκαμεν τον κύριο Ντάρσι να εκτιμήσει το χιούμορ, την εξυπνάδα και την ευστροφία της Ελίζαμπεθ τζαι άρχισε να του αρέσει όσο την έβλεπε ποτζεί ποδά, αλλά καθώς ήταν ντροπαλός τζαι ζάμπλουτος ενώ η Ελίζαμπεθ ήταν εξωστρεφής και φτωχή, δεν μπορούσαν να τσιαττιστούν πουθενά. Ο κύριος Ντάρσι έθελεν την όμως, εποθούσεν την, γυάλισε το μάτι του, έφερεν το ποδά, έφερεν το ποτζεί, το πήρε απόφαση τζαι αποφάσισε να τη ζητήσει σε γάμο.

Ω! Κανένας άντρας δεν είναι ντροπαλός, ούτε «φοβάται» άμα του αρέσει μια γυναίκα, εν τζαιν να τον φάει.

Επήε λοιπόν τζαι ήβρεν την τζαι είπεν της το και το, εγώ δεν ξέρω πόσα έχω τζαι έχω τζαι ένα όνομα στην κοινωνία ενώ εσένα εν σε ξέρει ούτε η μάνα σου τζαι εν έσιεις δεύτερο βρακί να φορέσεις τζαι το σόι σου εν λλίο για πέταμα αλλά εγιώ θέλω σε τζαι όσο τζαι αν επροσπάθησα να μεν σε θέλω τελικά θέλω σε τζαι εν θέλω να αντιστέκομαι του εαυτού μου άλλο τζαι θέλω να με παντρευτείς τζαι να έρτεις μαζί μου στον πύργο μου να ζήσουμε happily ever after.

Συγκινηθήκατε τζι εσείς, έννε; Ναι, ούτε η Ελίζαμπεθ η οποία τον διαολόστειλε.

Μετά όμως έμαθε νέα που έδειχναν ότι ο κύριος Ντάρσι εν ήταν ψώνιο τζαι κακός αλλά υπερήφανος τζαι δίκαιος τζαι τζείνη έγινε μέρος ενός καυτού κουτσομπολιού αφού η μικρή της αδελφή κλέφτηκε με έναν αξιωματικό τζαι κανένας εν ήξερε πού είναι τζαι εννά την ατίμασε τζαι ποιος εννά την πάρει τωρά τούτην τζαι εσκέφτηκε πολλά φεμινιστικά ότι εν τζαι λλία που της είπε ο κύριος Ντάρσι τζαι ότι ήταν μαννή που τον έδιωξε αλλά επέτασεν το πουλί.

Εν θα ήταν τόσο διάσημο το βιβλίο τζαι η ταινία τζαι η σειρά τζαι οι διασκευές αν τελείωνε έτσι, έννε;

Τελικά το πουλί δεν επέτασε γιατί ο κύριος Ντάρσι παρόλη τη χυλόπιτα εξακολουθούσε να τη θέλει τζαι έκαμεν τα αδύνατα δυνατά να βρει την άτακτη αδελφή της τζαι να κουκουλώσει τα αίσχη οπότε μετά που τούτο τζείνη εκατάλαβε ότι την έθελε όπως ήταν τζαι δεν μπορούσε να του αρνηθεί το ξερό της και ζήσαν όντως happily ever after μάλλον.

Όπως τα έργα. Αν κάποιος σε θίξει τζαι μετά επανορθώσει, δεν σημαίνει ότι θέλει να σε γνωρίσει, απλά είναι ευγενικός. Ή ενοχικός. Ή θέλει να τα έχει καλά με τους άλλους. Ή έχει κάποια υποχρέωση που τον εμποδίζει να είναι γάιδαρος. 


22 σχόλια:

  1. Πολλή περηφάνια τζιαι λλι προκατάληψη οξά πολλή προκατάληψη τζιαι λλι περηφάνια, όπως τα έργα μόνο στα έργα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. άλλα πιθανά τέλη της ιστορίας:
    1. European: ο αδερφός του ντάρση [το όνομα θυμίζει μου όνομα αππάρου] ήταν ο αξιωματικός που εκλέφτηκε με την αρφή της
    2. Hollywood: ο ντάρσης ήταν βαμπίρ ή ζόμπι
    3. Hitchcock: σκοτωμοί πριν το γάμο
    4. μπούλμπι: romantic stories don't even start

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :-)))
      το 1 επέτυχες το πάντως, περίπου!!

      άππαρος ο κύριος Ντάρσι;;; όουμάηγκοτ! :-)

      Διαγραφή
    2. Bollywood: Κάθε φορά που έχει αγωνία (λέμε τώρα) διακόπτουν τζαι σύρνουν τραουθκιές τζαι χορούς.

      Διαγραφή
    3. εκάμαν το σε Bollywood, Bride & Prejudice ο τίτλος. πρέπει να το έβρω να το δω :-))

      Διαγραφή
    4. κυπριακή παραγωγή:
      ο ζένιος [μάππουρος ρε!] θωρεί τη φωτογραφία της ελίζαμπεθ τζαι τελικά η μαρία που τη φλόριντα ανακαλύπτει ότι εν η ντετζένερες της τρίτης λυκείου

      τζαι γίνεται παιδόφιλος

      you didn't expect that, did you

      Διαγραφή
  3. Το pride αποδίδεται στην Benet, το prejudice στον D'Αrcy.

    Κάθε αμαρτωλός στον πάγκο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εν το ανάποδο, εν τζείνος ο υπερήφανος τζαι τζείνη εν προκατειλημμένη απέναντι του.
      μα εν το εδιάβασες;;; :-)))

      Διαγραφή
    2. Αποσπασματικά. Αλλά βάσει της ιστορίας, ένεν όπως το λέω?

      Ο τύπος εν προκατειλημένος μαζί της λόγω φύλου, καταγωγής κτλπ αλλά μετά που βλέπει ότι εν οκ γκόμενα, βουρά την.

      Η τύπισσα εν περήφανη διότι σιχτιρίζει τον στην αρχή, αλλά μετά κάθεται του.

      Για πες μου μπλε κοπελλιά, εν λάθος ο συνειρμός μου?

      Διαγραφή
    3. όπως είπε και η Beatrix, εν τζαι οι δύο τζαι που τα δύο. γι αυτό ταιριάξαν τα πουλάκια μου :-))

      Διαγραφή
  4. Ουφφου τωρα σκεφτουμε τον Νταρσι να της λαλεί με Μπρίτισh αξεντ, "Oh Liz, you don't even own a second pair of undies!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Do you think anyone else will take you with the only pair of undies you are wearing?

      Διαγραφή
    2. :-))))))))))))))
      έδωσες μου ιδέα τωρά: screen shots με τον Colin Firth να της λαλεί σε balloons κάτι τέτοια!! αν η βαρεμάρα μου φτάσει σε οριακό σημείο, εννά το κάμω τζαι θα σου δώσω credit για την ιδέα :-))

      Διαγραφή
  5. Κοπέλια εν και οι δύο.
    Και εκείνος εν περήφανος γενικά για την ταυτότητα και την καταγωγή του, αλλά και προκατειλημμένος απέναντι στην τάξη της, εκείνη εν περήφανη για την εξυπνάδα και το ότι εν άξια, αλλά προκατειλημμένη απέναντι του και στο τέλος τρων και την περηφάνια και την προκατάληψη τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. I agree with Bea. They are both equally proud and prejudiced. He's proud of the fact that he's high society and he won't see himself stoop to the Bennet's level - oh the tragedy - and he's also prejudiced against people like Elizabeth's mom who only chase after rich husbands for their daughters. Equally so, she's proud cause she thinks he's a rich snob who can take anything he likes (or desires) and she's prejudiced against high society who can toss poor town regiment folk (enter evil Whickam) around just cause he's rich and all.

    Austen was trying to hint on the fact that first impressions are usually misleading. Hence, the book was also first titled "First Impressions". Because, they both fall prey to other people's opinions instead of genuinely following their own guts of liking each other, and they are victims of the Victorian regency society,

    Fitziwilliam Darcy is glorified so much because even though he was rejected he stuck around. Rarely this happens nowadays.

    Likewise, I would suggest to look at Elizabeth Gaskell's novel - North & South (there's a BBC TV Mini Series version if you'd like to check that out from 2004) - that also draws up a character quite similar like Mr. Darcy, although he's a bit more rough round the edges. Nice quaint little story, with more essence in the socio-economical shaping of the Victorian society. :)

    Margaret + Mr. Thornton VS Elizabeth Bennett + Mr. Darcy <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. άρεσεν μου η εμπεριστατωμένη σου ανάλυση στα αγγλικά ;-)

      α θα το ψάξω το North & South :-)

      Διαγραφή
    2. Ήταν μέρος του 1ου μου πτυχίου η βικτωριανή λογοτεχνία, εν γι' αυτό που έδωκα κάπως πιο αναλυτική απάντηση. :P

      Διαγραφή