Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Μπάφτα

Έχω κάμποσο τζαιρό να γράψω για ταινίες τζαι εν ευκαιρία τωρά με τα τόσα βραβεία ποτζεί ποδά τζαι αφού είδα κάμποσες ταινίες, να φκάλω την film critic που χώνεται πολλά βαθειά μέσα μου. Σαν οδηγό θα χρησιμοποιήσω τη λίστα με τες υποψήφιες για καλύτερη ταινία του British Academy of Film and Television Arts, τα BAFTA ντε επειδή τα Academy Awards τα απαξιώνω που δεν έχουν υποψήφιο τον Ralph Fiennes για το Grand Budapest Hotel.

Το Grand Budapest Hotel λειτουργεί θαυμάσια κάτω από τη διεύθυνση του μεσιέ Γουστάβ ο οποίος λατρεύει να λατρεύει ηλικιωμένες ξανθιές γυναίκες και είναι ιδιαίτερα προστατευτικός με το lobby boy του. Όταν μια από τις αγαπημένες του βρίσκεται νεκρή και ο ίδιος κληρονομεί έναν αμύθητης αξίας πίνακα, βρίσκεται να είναι ο νούμερο ένα ύποπτος για τον φόνο, κατηγορία που εκτοξεύει με ιδιαίτερο ζήλο ο γιος της εκλιπούσας. Ακολουθεί ένα κυνήγι απόκτησης του πίνακα με ένα ονειρικό καστ και με την αισθητική του Wes Anderson ο οποίος μάλλον δεν ξέρει από πού του ήρθε όλη αυτή η δημοσιότητα και οι υποψηφιότητες.

Στο The Imitation Game βλέπουμε την αληθινή ιστορία του Alan Turing ο οποίος αφού έσπασε τον κώδικα των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υποχρεώθηκε σε χημικό ευνουχισμό για να θεραπεύσει την ομοφυλοφιλία του. Βρισκόμαστε στην Αγγλία της δεκαετίας του πενήντα και αν κάνεις σεξ με άντρα ενώ είσαι άντρας διαπράττεις έγκλημα. Η ιστορία είναι συγκλονιστική αλλά η ταινία είναι κατασκευασμένη για να κερδίσει Oscar, παρεξηγημένη διάνοια, πόλεμος, ναζί όλα τα απαραίτητα συστατικά μέσα.

Ο αγαπημένος από τα Before Sunshine, Sunset, Midnight Richard Linklater πήρε αυτή την ίδια ιδέα της συνάντησης των ίδιων χαρακτήρων μέσα στα χρόνια σε άλλο επίπεδο. Για το Boyhood κινηματογράφησε για δώδεκα χρόνια τους ίδιους ηθοποιούς σε μια ιστορία ενηλικίωσης του μικρού γιου της «οικογένειας». Πέρα από αυτό το πρωτόγνωρο η ταινία δεν λέει τίποτε άλλο καινούργιο και πολλά θέματα παρουσιάζονται αποσπασματικά.

Το The Theory Of Everything είναι η βιογραφία του Stephen Hawking μέσα από τη βιογραφία της πρώην γυναίκας του, έτσι βλέπουμε τι καλά που ήταν μαζί και πόσο τον αγαπούσε και τον στήριζε ολομόναχη μέχρι που γνώρισε τον σωσία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και τον προτίμησε. Άλλη μια ταινία κατασκευασμένη για Oscar τζαι τούτο μάλλον για αρνητικό το λέω.

Ο ηθοποιός που πριν από είκοσι χρόνια έπαιζε τον Batman παίζει έναν ηθοποιό που πριν από είκοσι χρόνια έπαιζε τον Birdman ενώ σήμερα θέλει να κάνει μια στροφή στο ποιοτικό θέατρο διασκευάζοντας, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας σε μια παράσταση στο Broadway αλλά έχει να κάνει με τις ανασφάλειες και τις μεγαλομανίες των ηθοποιών του και με τις ανασφάλειες και τη μεγαλομανία του εαυτού του.

Δεν με ρώτησε κανένας αλλά ψηφίζω Grand Budapest Hotel ή Birdman για καλύτερη ταινία και Ralph Fiennes και Edward Norton για Leading και Supporting Actor και Amy Adams και Patricia Arquette για Leading και Supporting Actress


24 σχόλια:

  1. GBH πανέμορφο. Είχε χάζι που επεριπαίζαν τον Άντερσον ότι οι χαρακτήρες του κινούνται μόνο σε χ και ψ άξονες. Τζαι όντως, μόνο σε μια σκηνή της ταινίας κινείται το λόμπι μπόι σε καμπύλη, μια φάση στην αρχή που βουρά έξαλλος. :p
    Το boyhood ήθελα να δω που τούτες, τζαι το imitation game. Τωρά εμπήκε και το birdman στη λίστα.

    Επίσης, θεωρώ ότι το όσκαρ καλύτερης ταινίας εν άδικο γενικά. :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Love the post. Will be reviewing these and more for the up-coming Oscars. I also vote for Birdman and Boyhood. :) Loved Grand Budapest, but still Inaritu and Linlater for me are golden this year. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε μια φάση που εν θα έχω πολλή δουλειά, να πω το γιατί εν με ενθουσίασε το GBH.

    το the imitation game απόλαυσα το, μόνο τζιαι μόνο που υποκριτική άξιζεν, τρομερός ο Βενέδικτος:)

    Τα υπόλοιπα εν μέσα στη λίστα για τις επόμενες εφτομάδες, οπότε και θα επανέλθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πες πλιζ :-)

      λατρεύω Βενέδικτο αλλά δεν μου άρεσε στο Imitation Game :-(

      Διαγραφή
  4. Whiplash, πολλά καλό. Ανυπομονώ για birdman, ακόμα να φανεί στα torrents :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αρνούμαι να το δω επειδή θα κλέψει τα βραβεία του Edward Norton ο πρωταγωνιστής :-)))

      Διαγραφή
  5. Εν μου άρεσε το the theory of everything! ήταν λες και έβλεπα το μικρό σπίτι στο λιβάδι, πολλά επικεντρωμένο στο λαβ στορυ με τη γεναίκα του παρά στην έρευνα και τη θεωρία του χόκιγνκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα κρίνω αυστηρά και προπάντων εμπεριστατωμένα...

    GBH: Άρεσε μου έτσι τζιαι έτσι.
    Boyhood: Εν μου άρεσε. Εβαρέθηκα ως τζιαιμέ που εν πάει. Ακόμα κλαίω τα ριάλια τζιαι την ώρα μου (ναι, επήα να το δω στο σινεμά!). Έννεν για εμέναν έτσι ταινίες.
    Υπόλοιπες: Εν τες είδα ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξεκίνησα με το Birdman προχτές γιατί είχα το στη λίστα με υψηλές προσδοκίες τζαι δεν απογοήτευσεν.

    Πολλά καλός ο Νόρτον σε τούτην την ταινία (όπως πάντα βέβαια) τζαι πολλά πολλά ενδιαφέρουσα η ταινία, ιδιότυπη σκηνοθεσία.

    Τες υπόλοιπες πέραν του ξενοδοχείου εν τες είδα ακόμα, αλλά ευχαριστούμεν για τες απόψεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. GBH: Άρεσεν μου κάπως, παραπάνω οι ηθοποιοί, μετά αποτζιοιμήθηκα γιατί εβαρέθηκά το. Τα υπόλοιπα θα τα δω γιατί το λέει η Ούφ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :-))) εγγύηση ποιότητας by Ουφ! :-)))
      αλλά εν θέλω να σε πάρω στον λαιμό μου, λάτρεψα το GBH!!

      Διαγραφή
  9. Εγώ απλα απορω που τα δες τούτα κ μπορείς να κρινεις κιόλας αφού μονο το GBH προβαλαν στην Κύπρο ως τωρά. 23 Γενάρη τα imitation game και το birdman και το theory of everything ακόμα πιο αργά. Εκτός αν είσαι εξωτερικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να κάμω μιαν επείγουσα παρέμβαση τζιαι να πω οτι το boyhooy εν υπέροχο γιατί εν απλό τζιαι ανθρώπινο τζιαι παίζει ο Ethan.
    Οκ τωρά συνεχίστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξετρελάθηκα με το Boyhood, έκλαιγα για 3 ώρες, περίπου τόσο διαρκεί απ'ότι θυμάμαι.
    Μου έφερε στο νου πώς μεγαλωνε ο αδερφός μου και πόσο πιο περίεργα προσαρμοστηκε, σε σχέση με εμένα, στην ενήλικη ζωή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Xάι. Εχτές και σήμερα είδα: the imitation game, wild, still alice, the theory of everything, 2 jours 1 nuit, τζαι ακόμα μια άσχετη με τα όσκαρ ταινία.
    The imitation game: καλός ο Βενέδικτος αλλά ήδη ξέρουμε ότι εν καλός στο να κάμνει την προβληματική κοινωνικά διάνοια που το Sherlock, the fifth estate, εν εχρειάζετουν τζαι τούτο. Η ιστορία προφανώς δεν είναι κάτι πρωτότυπο, αλλά μια ιστορία που άξιζε και έπρεπε να γίνει ταινία.

    The theory of everything: Καλός ο μιτσής, άξιζε του το όσκαρ παραπάνω που του Βενέδικτου σίουρα, αλλά σε σύγκριση με τα περσινά, έννα πω κάθε πέρσι και καλύτερα. Ωραία ταινία, όχι για να μάθεις για τον Χόκινγκ, αλλά έτσι για το λαβ στόρι κλπ. Εν με καίει να μάθω πόσο αγάπαν ή εν αγάπαν η γυναίκα του τον ίδιο, αλλά σίουρα θα ήταν δύσκολη η ζωή με ένα άνθρωπο που γίνεται όλο και χειρότερα, και όσο κι αν χαίρεσαι που έζησε παραπάνω από ότι σου είπαν αρχικά, μεγαλώνοντας αρχίζεις πάντα να αμφισβητείς τις επιλογές σου. Τέσπα, εν μπορώ να κρίνω τη ζωή των πλασμάτων, ούτε και με αφορά. Ο σωσίας του Παπακαλιάτη ωραίο μωρό στην ταινία, στην πραγματικότητα πάει κάτι λάθος με το μαλλί του; :(

    Still Alice: νομίζω είδα ούλλες τες ταινίες που είχαν υποψηφιότητα στο Α' γυαικείου ρόλου, και η Julianne (με τα αντικειμενικά μου κριτήρια, χωρίς να προσμετρά η τεράστια σμπάθεια που της έχω) θεωρώ ότι το άξιζε. Η ταινία ωραία, ξεκινά τζειαμέ που χρειάζεται τζαι τελειώνει τζειαμέ που χρειάζεται, χωρίς να ξιφτά το θέμα.

    2 jours 1 nuit: Καλή η Μαριόν, καλός και ο ηθοποιός με το ρόλο του άντρα της, αλλά ως τζειαμέ. Η ιστορία εφάνηκε μου pointless, αν και το θέμα ήταν λίο επίκαιρο, και οι υπόλοιποι ηθοποιοί-ηθελημένα ίσως, αλλά εμένα ενόχλησέ με- ήταν σαν να εμιλούσαν σε ντοκιμαντέρ. Για να μεν πω οικογενειακές ιστορίες.

    Wild: που το τρέιλερ και το plot εφαίνετουν μου ότι έννα βαρεθώ, αλλά η Reese (αλλά και η υπόλοιπη παραγωγή) εβοηθήσαν πολλά την ταινία. Εν εβαρέθηκα, και θεωρώ ότι και η ηθοποιός που ήταν στο supporting role ήταν πολλά καλή.

    Αυτάαααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια!! τέλειο το κόμμεντ σου, αρέσκουν μου έτσι συζητήσεις για σινεμά :-) σόρυ που μόλις τωρά το είδα!

      η ιστορία εν πρωτότυπη γιατί εν συγκλονιστική η ζωή του Τούρινγκ. απλά η ταινία εν κατασκευασμένη για Όσκαρ -ως τζιαμέ.

      συμφωνώ για τον νικητή του Όσκαρ αλλά ήθελα να το πάρει ο Κίτον. το theory of everything ήταν ακριβώς πάλε κατασκευασμένο για Όσκαρ.

      δεν θέλω να δω το Still Alice, είμαι σε φάση που δεν μπορώ τα δράματα :/

      θέλω να δω την Μαριόν αλλά δεν βρήκα ακόμα την ταινία :-(

      εν καλό; εν μου αρέσκει η Ρις οπότε δεν ξέρω :/

      Διαγραφή