Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα

Κάποτε είχα δύο θείες που ζούσαν μόνες τους στο παλιό σπίτι των γονιών τους. Δεν είχαν παντρευτεί ποτέ και παρόλο που δεν θα μπορούσε να πει κάποιος αν ήταν φτωχές ή πλούσιες αντιμετώπιζαν κάθε γνωστό και άγνωστο ανάλογα με τα λεφτά του. Λίγα ή πολλά ή καθόλου.

Αν έπεφτε στα δόντια τους κάποιος που δεν είχε λεφτά, το καλύτερο που θα μπορούσε να του συμβεί ήταν η αδιαφορία και ίσως μια ψεύτικη γενναιοδωρία του στυλ: "εκείνα τα ωραία ρούχα που είχαμε αγοράσει για να παρακολουθήσουμε το γάμο του Κάρολου και της Νταϊάνας από τη τηλεόραση, τι λες, να τα δώσουμε στους φτωχούς;".


Το χειρότερο θα ήταν μια επίθεση χωρίς κανένα λόγο και με προσβολές του τύπου: "εσύ δεν έχεις να φάς, πως τολμάς να περπατάς πάνω στο πεζοδρόμιο μας;! Να πας αμέσως στη μέση του δρόμου και αν σε πατήσει και κανένα αυτοκίνητο θα σου κάνει μεγάλη χάρη. Και που' σαι; Πάρε και τα σκουπίδια μας μαζί"


Αν όμως κάποιος είχε λεφτά... Ω! Τότε ήταν ικανές να κατεβάσουν τα βρακιά τους για ότι ήθελε προκύψει. Και όχι για να επωφεληθούν! Όχι. Στα μάτια τους, όποιος είχε λεφτά ανήκε σε μια ανώτερη φυλή ανθρώπων στην οποία αξίζουν τα πάντα, χωρίς καμιά υποχρέωση και χωρίς κανένα κόπο. Όποιος είχε λεφτά δηλαδή, γαμούσε ελεύθερα.


Εντάξει, υπερβάλλω. Λίγο... το νόημα όμως είναι ακριβώς αυτό...


Οι θείες δεν ήταν κανονικές μου θείες και έχουν πεθάνει από καιρό. Οι αξίες τους όμως ζουν περήφανα από το έθνος μας. Μόνο φέτος, έντεκα εκατομμυριούχοι πολιτογραφήθηκαν ως Κύπριοι. Στο κίνητρο της κατ' εξαίρεσιν παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας, περιλαμβάνεται η υποχρέωση να προχωρήσουν σε άμεσες επενδύσεις τουλάχιστον €15 εκατομμυρίων ή σε καταθέσεις τουλάχιστον €10 εκατομμυρίων ή σε επένδυση κεφαλαίων σε επιχειρήσεις με ελάχιστο κύκλο εργασιών €50 εκατομμύρια.


Τέτοια ποσά φαντάζομαι είναι μόνο το ΑΕΠ των χωρών προέλευσης των περισσοτέρων αλλοδαπών στη Κύπρο, άρα και το ότι τους αφήνουμε να αναπνέουν τον αέρα μας τους είναι υπεραρκετό! Ίσως χρειάζονται οι έντεκα εκατομμυριούχοι άτομα να τους κάνουν αέρα με τεράστια φοινικόφυλλα και φανούν χρήσιμοι στο όραμα της πατρίδας μας...

3 σχόλια:

 1. i apopsi mou ine oti o skopos agiazei ta mesa. to na proselkieis kefalaio ektos apo arnitika epiferei kai polla thetika aneksartita apo ideologikes apopsis.
  an diaxwrisoume tin oikonomiki zwi apo tin koinwniki prepei na thetoume alla kritiria aksiologisis twn athropwn kai oxi to portofoli tous

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. το part με τες θείες κάτι μου θυμίζει... εν τζιαι είμαστε συγγενείς ενεν? :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. oniropolos συμφωνώ

  Αχάπαρη δεν νομίζω...
  δεν έχω συγγενείς με χιούμορ!
  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή