Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Αγαπημένες ταινίες της δεκαετίας

Ok. Δεν θα κάτσω να αναρωτηθώ που πήγαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Το 1999 σπούδαζα. Ήμουν δέκα χρόνια νεώτερη. Μια νέα χρονιά θα ερχόταν. Μια νέα δεκαετία, ένας νέος αιώνας, μια νέα χιλιετηρίδα. Θυμάστε πόσο ηλίθιες ακούγονταν οι ευχές; Καλή χιλιετηρίδα… ναι ρε, γιατί έζησες τα προηγούμενα 1000 χρόνια για να ζήσεις και τα επόμενα!!!

Ούτε θα κάτσω να κάνω απολογισμό (too scary!) ούτε αποφάσεις για τη νέα χρονιά. Ελπίζω μόνο να μην κάνω πολλά λάθη στη καταγραφή της καινούργιας χρονολογίας 20010.

Προσπάθησα να επιλέξω τις αγαπημένες μου ταινίες της δεκαετίας. Εννοείτε ότι δεν είναι απαραίτητα οι καλύτερες. Αλήθεια, οι καλύτερες κατά ποιον; Είναι μόνο αυτές που αγαπάω ιδιαίτερα και είμαι σίγουρη ότι άφησα άλλες τόσες πίσω.

Α, μόλις επέστρεψα από το σινεμά, είδα το Avatar και πλέον βεβαιώθηκα: όταν με το καλό πλουτίσω και φτιάξω ένα τεράστιο σπίτι στο οποίο θα ζω και δεν θα βάζω σεντόνια στους καλούς καναπέδες ούτε θα έχω βοηθητικά δωμάτια πίσω από τη κουζίνα, τότε θα φτιάξω μέσα και ένα τεράστιο σινεμά, να βλέπω ταινίες μόνη μου, με τάραξε στις κλοτσιές η ηλίθια από πίσω και μπροστά μου καθόταν ένας μπασκετμπολίστας και τα 3D ματογυάλια με ζάλισαν και τη μισή ταινία την είδα χωρίς αυτά ή έκανα τεστ τώρα τρισδιάστατο τώρα όχι και από ότι κατάλαβα δηλαδή αυτοί οι συμπαθέστατοι πανδωριανοί ήταν κάτι σαν extensions για το δάσος με θύρα usb το μαλλί τους, με το οποίο μπορούσαν να συνδεθούν με οτιδήποτε compatible και ο φίλος μας ο Τζεϊκσούλης αφού μας το έπαιξε για λίγο μάγκας και τσαμπουκάς φονιάς των λαών αμερικάνος την είδε ξαφνικά πανδωριανός και καθυπόταξε ένα κόκκινο πουλί (αλήθεια) και τότε τους απέδειξε τους άλλους πανδωριανούς ότι είναι ο μεσσίας και τον εμπιστεύτηκαν και φυσικά νίκησαν γιατί σιγά που δεν θα νικούσαν και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς με πονοκέφαλο!

Είναι αδύνατον να επιλέξω μια από κάθε χρονιά, έτσι πάμε και όσες βγουν!

ΥΓ. επειδή οι ταινίες είναι πολλές να σας ευχηθώ από τώρα

2000
High Fidelity
Ο Rob φτιάχνει λίστες για τα πάντα. Από τα top5 τραγούδια για τα δευτεριάτικα πρωινά μέχρι τις σχέσεις που τον πλήγωσαν. Διαβάζει βιβλία που μιλάνε για γκόμενες, όπως Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας και Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι και παίρνει συμβουλές από τον Bruce Springsteen. Όλα αυτά κατευθείαν στην κάμερα, με το υπέροχα κουταβίσιο βλέμμα του John Cusack.

American Psycho
Όχι η καταλληλότερη ταινία για ραντεβού με ανερχόμενο στέλεχος. Δεν ξέρεις ποτέ από πού θα σου έρθει. Αν πάλι επιμένεις, φρόντισε αν είσαι άντρας να έχεις μια φτηνιάρικη επαγγελματική κάρτα και αν είσαι γυναίκα να εξαφανιστείς αμέσως μετά το σεξ, ειδικά αν ο τύπος είναι ολόγυμνος αλλά φοράει κάλτσες…

2001
Bridget Jones's Diary
Η Bridget πιστεύει ότι το el niño είναι μόδα στη λάτιν μουσική που θα περάσει σχετικά γρήγορα, πετάει έξυπνες ατάκες που οι κολλημένοι εγωκεντρικοί παντρεμένοι δεν καταλαβαίνουν και μαγειρεύει υπέροχες μπλε σούπες που δεν μπορεί να φάει κανείς. Για όλα αυτά και για πολλά άλλα, we love her, just as she is.

A.I. Artificial Intelligence
Σε ένα κόσμο όπου τα ρομπότ μπορούν να προγραμματιστούν να αγαπάνε τους ανθρώπους ένα μικρό αγόρι μαθαίνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να προγραμματιστούν να αγαπάνε κανέναν. Όταν η θετή του μητέρα τον αφήνει στο δάσος, ο David θέλει να γίνει αληθινό αγόρι, όπως ο Πινόκιο. Δεν εγκαταλείπει, μέχρι το τέλος, και η μητέρα του τον αγαπάει και πάλι. Για τελευταία φορά.

Sur mes lèvres
Ο Vincent Cassel είναι ο εξυπηρετικός συνάδελφος που θα ήθελε κάθε μοναχική και παραγκωνισμένη υπάλληλος. Την μπλέκει βέβαια στη παρανομία αλλά μιλάμε για τον Vincent Cassel… και αρκετά χρήματα! Ποια μπορεί να αντισταθεί σε αυτό;

2002
25th Hour
O Monty Brogan μοιάζει να τα έχει όλα. Η αλήθεια είναι πως έχει μόνο 24 ώρες στη διάθεση του πριν πάει στη φυλακή για εμπόριο ναρκωτικών. Αναζητεί αυτόν που τον κάρφωσε και τον ανακαλύπτει στον καθρέφτη του.

About a Boy
Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα νησί και ο Will is bloody Ibiza! Βρίσκει την ιδανική μέθοδο για σύντομες σχέσεις χωρίς δεσμεύσεις μέχρι που μπλέκει με τον λάθος δωδεκάχρονο. Σε αυτή τη ταινία ο Hugh Grant είναι τέλειος. Τέλειος.

2003
Dogville
Η Grace γεμάτη ευγνωμοσύνη βοηθά όλους τους κατοίκους της πόλης που τη βοήθησε. Όταν αυτοί το παρακάνουν, τότε το παρακάνει και αυτή.

Love Me If You Dare
Ο Julien και η Sophie βλέπουν την αγάπη και τη ζωή τους σαν ένα παιχνίδι. Το οποίο και κερδίζουν. Θα είναι για πάντα μαζί.

Lost in Translation
Αυτή η ταινία δε σε κάνει να θες να πας στο Τόκυο και να γνωρίσεις τον Bill Murray και να περιφέρεστε με τις ώρες στους δρόμους και στα μπαρ; Εμένα ναι… και τι της είπε επιτέλους στο αυτί σε εκείνο το υπέροχα όμορφο τέλος της ταινίας;

2004
Before Sunset
I guess when you're young, you just believe there'll be many people with whom you'll connect with. Later in life, you realize it only happens a few times. Στη Βιέννη ή στο Παρίσι, ο Jesse και η Celine πάντα θα ερωτεύονται. Και αν τη πρώτη φορά δεν κατάφεραν να συναντηθούν ξανά, τώρα το ξέρουν πολύ καλά πως, όταν βρεις τον έρωτα της ζωής σου, δεν τον αφήνεις να φύγει. Ούτε φεύγεις.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Πολύ ωραία η ιδέα: Με πλήγωσες; Σε σβήνω από τη μνήμη μου. Αν όμως ξαναπέσω πάνω σου; Και αν με έσβησες και εσύ από τη μνήμη σου; Και αν ξαναερωτευτούμε χωρίς να το γνωρίζουμε ότι ξαναερωτευτήκαμε; Κι αν τα κάνουμε και πάλι σαλάτα; Αν όμως όχι;

Downfall
Χε χε…. αυτή η ταινία είναι διάσημη για μια σκηνή… και όχι με την έννοια της σκηνής έτσι όπως γυρίστηκε… ο Χίτλερ μαθαίνει ότι οι σύμμαχοι μπήκαν στο Βερολίνο και είναι εξαγριωμένος… οι παρωδίες στο youtube οργιάζουν η ταινία όμως είναι αξέχαστη.

Closer
Είσαι ο Clive Owen και μόλις έμαθες ότι η γυναίκα σου σε απατά; Της πετάς ένα fuck off and die, you fucked up slag και καθάρισες. Παρατάει και Jude Law και ότι άλλο θες και μένει να σε λατρεύει. Ή απλά έτσι νομίζεις. Ή απλά έτσι θέλεις να νομίζεις. Ή απλά έτσι σε βολεύει να νομίζεις!

2005
Capote
Το Εν Ψυχρώ χαρακτηρίστηκε non-fiction novel, δηλαδή βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Και αν τα γεγονότα δεν εξελίσσονται; Πως μπορείς να τελειώσεις το βιβλίο σου; Πως μπορείς να επηρεάσεις το τέλος του βιβλίου σου;

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Η ταινία που απαντά στο μεγάλο ερώτημα της ζωής και του σύμπαντος. Η απάντηση είναι: 42…

Charlie and the Chocolate Factory
Το όνειρο κάθε παιδιού (και όχι μόνο): ένα ολόδικο του εργοστάσιο σοκολάτας. Πιο πολύ μου άρεσε σε αυτή τη ταινία η ενότητα της οικογένειας: All together we're 381 years old. We don't wait.

V for Vendetta
Ο V πολεμά το απολυταρχικό καθεστώς μιας όχι και τόσο μακρινής Μεγάλης Βρετανίας με τη βοήθεια της Natalie Portman ενώ εγώ έφαγα κόλλημα με τον Stephen Fry πιστεύοντας ότι είναι η μετενσάρκωση του Oscar Wilde.

Match Point
Ώστε όλα είναι θέμα τύχης λοιπόν… στις ταινίες του Woody Allen οι ζάμπλουτοι άγγλοι αριστοκράτες με τα απίστευτα υπέροχα σπίτια δέχονται για νύφη και γαμπρό δύο φτωχαδάκια… θέλω να παίξω σε ταινία του Woody Allen… και να μείνω εκεί!

Transamerica
Λίγο πριν από τη τελική εγχείρηση, μία γυναίκα που γεννήθηκε άντρας μαθαίνει ότι είναι πατέρας ενός έφηβου αγοριού το οποίο τώρα πρέπει να βρει και να βοηθήσει. Η Felicity Huffman με έχει πείσει τόσο πολύ ότι γεννήθηκε άντρας που ακόμα και στο Desperate Housewives αναρωτιέμαι αν το έχει πει στις κατίνες φιλενάδες της.

2006
Little Miss Sunshine
Ένα υπέροχο road movie με μια δυσλειτουργική οικογένεια που δεν μπορείς παρά να την λατρέψεις! Η ασχημούλα που θέλει να πάει στον freaky διαγωνισμό ομορφιάς, ο αποτυχημένος σύμβουλος επιτυχίας πατέρας και η καπνίστρια υπομονετική μητέρα, ο αυτοκτονικός διανοούμενος θείος και ο αλλοπρόσαλλος στοργικός παππούς, ο μισάνθρωπος αδελφός με τους όρκους σιωπής και ένα κίτρινο υπέροχο βανάκι, πρωταγωνιστές σε ένα δράμα που είναι μια τρελή κωμωδία!

The Lives of Others
Big German Brother is watching you… και του αρέσεις, τόσο ώστε να σε βοηθήσει. Τέτοιο κλάμα σε αυτή τη ταινία…

The Prestige
Κοίταξε προσεκτικά! Σήμερα με αγαπάς – σήμερα δε με αγαπάς… τα χαλάει λίγο με τη κλωνοποίηση αλλά το κλίμα αυτής της ταινίας είναι μαγικό.

2007
The Darjeeling Limited
Τρία προβληματικά αδέλφια προσπαθούν να κάνουν ένα ταξίδι αυτογνωσίας στην Ινδία αλλά τους πετάνε από το τρένο όταν χάνουν το κατοικίδιο τους. Τότε ξεκινά το πραγματικό ταξίδι με έναν αγαπημένο σκηνοθέτη και το μεταδοτικό κόλλημα του με το συγκρότημα The Kinks.

Atonement
Διάσημη συγγραφέας πλέον η νεαρή που κατάστρεψε άθελα της δύο ζωές, δίνει την δική της εκδοχή της ιστορίας, την όμορφη ζωή που έπρεπε να είχε ζήσει η Cecilia με τον Robbie, κι εσύ απλά δεν μπορείς να συγκρατήσεις τα δάκρυα σου.

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
Θα μου κόψεις το λαρύγγι; Θα στο κόψω και θα πεις και ένα τραγούδι!

2008
WALL-E
Ένα ρομπότ με τη ψυχή του Charlie Chaplin και του Buster Keaton αναλαμβάνει να σώσει την ανθρωπότητα από τη νωθρότητα, τις πολυεθνικές και τον HAL9000 wannabe!

Vicky Cristina Barcelona
Ώστε όλα είναι θέμα τύχης λοιπόν… στις ταινίες του Woody Allen οι ξενέρωτες τουρίστριες μόλις φτάσουν στη Βαρκελώνη γνωρίζουν και παραγνωρίζουν τον Javier Bardem… θέλω να παίξω σε ταινία του Woody Allen… και να μείνω εκεί!

2009
The Hangover
Ένοχη απόλαυση, τρελό γέλιο, απίστευτες ατάκες!!!

Up
Ποτέ δεν είναι αργά για να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου. Η μεγαλύτερη περιπέτεια τελικά δεν είναι η ζωή η ίδια;

Πολλές ευχές!!!

5 σχόλια:

  1. Ευχές και σε σένα! έτσι που τις περιγράφεις αυτές τις ταινίες, είμαι ήδη στο ψάξιμο...ευτυχώς ήδη έχω δει 4-5 απ' αυτές, αλλιώς η παραμονή του χρόνου θα μ' έβρισκε μπροστά απ' το dvd!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kali xronia ouf mou!!! O,ti po8eis na sou er8ei me ti nea xronia!!
    filia polla
    xxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή Χρονιά και ότι καλύτερο για το 2010!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλή χρονιά μανάρι μου!
    και με ενα σουπερ γουπερ home cinema!
    πάνω από όλα με εσωτερική πληρότητα...όλοι πια την έχουμε ανάγκη!
    όσο για τις ταινίες....μμμ συμπίπτουν αρκετά τα γούστα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. heh τζιαι νόμιζα είμαι cinema freak :) μόνο 2-3 είδα που την λίστα σου.. το lost in translation εν το αγαπημένο μου.
    καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή