Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Τζείνη

Εζούσα σε ένα μιτσή χωρκό έξω που μια μιτσιά πόλη σε ένα μιτσή νησί όταν είδα τη ταινία Her. Ούλλα ήταν περιορισμένα τζιαμέ, μέσα μεταφοράς, πολιτιστικά γεγονότα, γνωριμίες. Βλέποντας τη ταινία, εμπόρεσα να ταυτιστώ πολλά εύκολα με την μοναχική εικόνα του Theodore, απομονωμένη τζαι φοϊτσιασμένη. 

Ούλλες μου οι ρομαντικές σχέσεις ήταν μες τη κκελλέ μου, έναν ασφαλή τόπο όπου τίποτε εν εμπορούσε να με πληγώσει. 

Το να ταξιδεύκω στη δουλειά μέσα σε ένα τρένο γεμάτο ανθρώπους να θωρούν κολλημένοι το κινητό τους, εφαίνετουν μου επιστημονική φαντασία σε τζείνο το νησί. Εν έξερα ότι έτσι σκηνές εν η καθημερινότητα σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες ή η Νέα Υόρκη, μέχρι που εμετακόμισα δαμέ. 

Τα κινητά μας τηλέφωνα μοιάζουν να εν μαγικές συσκευές που μπορούν να μας φέρουν ό,τι θέλουμε. Ακόμα τζαι έναν σύντροφο να μας αγαπά. 

Η ταινία έπιασε τούτη την ιδέα τζαι εδημιούργησε την ιδανική σύντροφο για τον πρωταγωνιστή της. Κανένας εν μας ξέρει, τζαι καταλαβαίνει τες ανάγκες μας, καλλύττερα που τα κινητά μας. Ο Theodore στη ταινία απαντά κάποιες προσωπικές ερωτήσεις πριν την εγκατάσταση του νέου του λογισμικού τζαι δημιουργά την τέλεια βοηθό. 

Στη πορεία ερωτεύκεται τούτη τη πλευρά της προσωπικότητας του, ένα λειτουργικό σύστημα στημένο με τέθκειο τρόπο ώστε να τον ευχαριστεί. Με το ονλάιν dating τα πράματα εν διαφορετικά, εν ξέρεις ποττέ ποιον εν να συναντήσεις, πόθθεν έρκεται, τι εμπειρίες είσιεν τζαι πώς εξελίχτηκε ο χαρακτήρας του. 

Έχουμεν ακόμα την ανάγκη να δημιουργούμε σχέσεις, απλά εν ξέρουμε πώς να το κάμουμε. Το να έχουμε μια φωνή ή ένα τσατ στην άλλη πλευρά του τηλεφώνου διά μας την ψευδαίσθηση της οικειότητας, πολλές φορές εν ενδιαφερόμαστε καν να γνωρίσουμε κάποιον που κοντά. 

Τούτο δεν είναι αρκετό για τον Theodore, χρειάζεται κάποιον που να μπορεί να του τζείζει, να του κάμνει έρωτα. Στον κόσμο της ταινίας, οι άνθρωποι που ερωτεύκουνται τα λειτουργικά τους συστήματα εν τόσοι πολλοί που αναπτύχθηκε το επάγγελμα του αντικαταστάτη. Ο αντικαταστάτης δίνει σώμα στη φωνή της συσκευής για πιο προσωπικές καταστάσεις. Καμιά φορά τα πράματα παν καλά, τζαι καμιά φορά όι. 

Όπως τζαι στο ονλάιν dating, όταν συναντούμε ένα άτομο τζαι θέλουμε να εν τζείνο που εδημιουργήσαμε μες το μυαλό μας. Καμιά φορά τα πράματα παν καλά, τζαι καμιά φορά όι. 


Τούτο το κείμενο εγράφτηκε για ένα περιοδικό για το σινεμά αλλά απορρίφθηκε οπότε εμετάφρασα το τζαι έβαλα το στο μπλογκ μου, ακόμα μια θετική DIY πτυχή της τεχνολογίας. 



2 σχόλια:

  1. Είδα την ταινίαν. Είshεν διάφορα "θεματάκια" αλλά εν αρκετά διορατική, αφού ήδη έχουμεν τα λεγόμενα sex bots.
    Απλά να σημειώσω πόσον μου άρεσεν η φωνή της "ψηφιακής συντρόφου" τζιαι πόσον θετικόν στοιχείον είναι στο sex appeal μιας γυναίκας με βάσην τα δικά μου γούστα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρεσεν μου τζαι η ταινία τζαι το κείμενον!

    Ερυκίνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή