Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Έντεκα ταινίες από τα '80s

Έμπνευση για αυτό το ποστ, το ποστ του Έντεκα για τα καλοκαιρινά Νο.1 της Αγγλίας από τα '80s. Επειδή δεν είμαι και τόσο σχετική με μουσική αλλά μου άρεσε η ιδέα, επέλεξα 11 ταινίες (θέμα το οποίο κατέχω κάπως καλύτερα), μια για κάθε χρονιά αυτής της.... χμμμμμ οκ θα το πω, αυτής της κιτς δεκαετίας. Ευτυχώς όσον αφορά το σινεμά, δεν ήταν και τόσο κιτς...


1980
The Elephant Man
Χωρίς λόγια. Από αυτή τη χρονιά μου αρέσει επίσης ένα ταξίδι στο χρόνο (The Final Countdown), και δυο αδέλφια σε μια αποστολή από τον Θεό (The Blues Brothers).

1981

Pink Floyd: The Wall
Το παραδέχομαι, δεν έχω δει τη ταινία. Αλλά έχω το σάουντρακ. Και είναι τέλειο.

1982

Blade Runner
Τα ανδροειδή ονειρεύονται ηλεκτρικά πρόβατα; Πόσο δικές σου είναι οι αναμνήσεις σου; Όλοι έχουμε ημερομηνία λήξης, έτσι δεν είναι; Επίσης αυτή τη χρονιά, ο πιο διάσημος εξωγήινος (E.T. the Extra-Terrestrial) και ένας άντρας που ντύνεται γυναίκα για ένα ρόλο στη τηλεόραση (Tootsie).

1983

The Big Chill
Με τίτλο που παραπέμπει σε πορνό (αυτό πίστευα ότι είναι πριν το δω!), μια παρέα παλιών συμφοιτητών συναντιέται σε ένα σπίτι για μια κηδεία. Όχι, δεν είναι καταθλιπτικό! Και έχει ένα από τα καλύτερα soundtracks ever: You Can't Always Get What You Want.

1984

Frankenweenie
Λίγα χρόνια πριν τον Ψαλιδοχέρη, τη Νεκρή Νύφη και τον Εντ Γουντ ο Τim Burton μας βάζει στον κόσμο των ηρώων του, εκεί όπου η ψυχή μπορεί να είναι πανέμορφη ακόμα και όταν η όψη δεν είναι. Επίσης αυτή τη χρονιά, ένας εξωγήινος παίρνει τη μορφή του Jeff Bridges και πολλαπλασιάζεται στη γη (Starman) ενώ ο Τομ Χανκς ερωτεύεται μια γοργόνα (Splash).

1985

Back to the Future
Ποιος δεν θα ήθελε ένα ταξίδι στον χρόνο; Και ακόμα ένα. Και πολλά άλλα. Καλά θα κάνει όμως να αποφύγει τους γονείς του γιατί υπάρχει και η πιθανότητα να μη γεννηθεί ποτέ. Αν όμως δεν γεννηθεί, δεν θα πάει πίσω στο παρελθόν έτσι δεν θα εμπόδιζε το μέλλον. Έτσι δεν είναι;

1986

Stand by Me
Μια παρέα φίλων ταξιδεύει προς την ενηλικίωση με αφορμή ένα νεκρό αγόρι και με σάουντρακ το ομώνυμο τραγούδι. Επίσης αυτή τη χρονιά η Kathleen Turner είναι αναγκασμένη να ερωτεύεται συνέχεια τον Nicolas Cage (Peggy Sue Got Married) ενώ η Hannah and Her Sisters μπερδεύουν τους άντρες του Woody Allen.

1987
Der Himmel über Berlin
Δηλαδή Wings of Desire, δηλαδή Τα φτερά του Έρωτα. Ο ουρανός πάνω από το Βερολίνο είναι γεμάτος αγγέλους, με έναν από αυτούς έτοιμο να ζήσει μια θνητή ζωή για έναν έρωτα. Επίσης αυτή τη χρονιά, το Ηollywood μας διδάσκει ότι ο καθένας, nerd or cool - great dancer ή αγγούρι έχει δικαίωμα στον έρωτα (Can't Buy Me Love - Dirty Dancing), ενώ ο Νιcolas Cage παίζει ακόμα σε καλές ταινίες, είτε ως σέξυ φούρναρης ερωτευμένος με τη Σερ (Moonstruck) είτε ως άτεκνος μικροαπατεώνας (Raising Arizona).

1988
Cinema Paradiso
Ο Τοτό αγαπάει το σινεμά, το ίδιο κι εγώ. Ο Τοτό βλέπει μόνος, μετά από χρόνια τα κομμένα φιλιά που του φύλαξε ο Alfredo σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ταινίας. Την ίδια στιγμή στην Αγγλία, A Fish Called Wanda προσπαθούσε να ανακτήσει κάποια κλοπιμαία βάζοντας ένα φιλόζωο να σκοτώνει καταλάθος κάτι σκυλάκια, ένα δικηγόρο να μιλάει ρώσικα ενώ απατά τη γυναίκα του και ένα μικροαπατεώνα να απειλεί να φάει ζωντανή τη συνονόματη Γουάντα! Στον κόσμο του Tim Burton δύο πολύ ευγενικά φαντάσματα αναγκάζονται να ζητήσουν τη βοήθεια του Beetlejuice ενώ στον κόσμο των καρτούν ένας ρατσιστής ντέτεκτιβ αναγκάζεται να ανακαλύψει Who Framed Roger Rabbit.

1989
Dead Poets Society
Αδράξτε τη μέρα. Κάντε τις ζωές σας ξεχωριστές. Ξεφύγετε από τη μοίρα σας. Είναι αυτό εφικτό στα πλούσια προάστεια της δεκαετίας του πενήντα; Όχι. Είναι αυτό εφικτό σήμερα; Από εμάς εξαρτάται! Carpe diem! Στις άλλες ταινίες της χρονιάς, ο James Spader ευτυχώς δεν είχε ανακαλύψει ακόμα το youtube (sex, lies, and videotape), η Kathleen Turner και ο Michael Douglas σημάνουν The War of the Roses και η Meg Ryan με τον Billy Crystal ανακαλύπτουν γιατί ένας άντρας και μια γυναίκα δεν μπορούν (?) ποτέ να είναι μόνο φίλοι (When Harry Met Sally...)

1990
Misery
Αν γράφεις βιβλίο, φρόντισε να μην απευθύνετε σε μοναχικές μεσήλικες νοσοκόμες με απομακρυσμένο σπίτι και ικανότητες στο κόψιμο ξύλων.... Κινδυνεύεις! Μπορείς όμως να κάνεις λευκό γάμο με την Andie MacDowell για μια Green Card ή να σκοτώσεις το γιο σου για λίγα (καλά, όχι πολύ λίγα) μετρητά (The Grifters).

5 σχόλια:

  1. Τελικά τα '80ς είχαν πάρα πολύ καλές ταινίες...

    [το stand by me καταπληκτικό!]

    :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ha! na to deis to wall, einai empeiria apo mono tou :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ, καθόλου κιτς όσον αφορά το σινεμά...Dead Poets Society, εργάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. νομίζω το elephant man θα μου μείνει αξέχαστο...

    από τα άλλα μόνο το Deap poets society και το Back to the future είδα...

    θενξ, θα τα ψάξω και τα άλλα... χεχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. enteka και tinker stell οι ταινίες που αναφέρατε είναι από τις αγαπημένες μου ever :-)

    Το Wall Αγνωστε θέλω να το δω, πρέπει να ψάξω να το βρω!

    Neerie το elephant man ήταν η πρώτη ταινία στη ζωή μου στην οποία έκλαψα... θα περιμένω εντυπώσεις αν δεις κάποιο από τα άλλα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή