Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

…μου

Με εκνευρίζει πάρα πολύ να μου λέει κάποιος ή κάποια «μου». Να λέει το όνομα μου και να προσθέτει ένα μου στο τέλος. «Είσαι καλά Ουφ μου;» «Τι κάνεις Ουφ μου;» «Θες να με τριχομαλλίσεις Ουφ μου;».

Ένα βράδυ μιλούσα με ένα φίλο στο τηλέφωνο και μόλις είχε πάει κάπου που μάλλον ήθελε να το παίξει νευρικός εραστής γιατί μου είπε ότι έπρεπε να κλείσει «μωρό μου». Γέλασα πολύ αλλά αυτό που μου την έσπασε ήταν που δεν το σχολίασε μετά για να γελάσουμε. Άκου «μωρό μου»!!!

Θυμάστε τα πουκάμισα που υπογράφαμε τη τελευταία μέρα της τελευταίας τάξης στο σχολείο; Μια συμμαθήτρια, με την οποία άντε να ανταλλάζαμε ένα «μαλακία αυτό το μάθημα», μου έγραψε «στο Ουφάκι μου με πολλή πολλή αγάπη η Πραξουλίτσα σου!!!». Πρέπει να έχετε καταλάβει ως τώρα πόσο ιδιότροπη και σπαστική είμαι, έτσι το να έχω ένα πουκάμισο πάνω στο οποίο κάποια την οποία αγνοούσα τόσο ώστε δεν την αντιπαθούσα καν, αποκάλεσε τον εαυτό της «Πραξουλίτσα μου» ήταν ικανό να με κάνει να το κάψω το πουκάμισο. Δεν το έκαψα, δεν είμαι τόσο καμμένη!

Στην προηγούμενη μου δουλειά μιλούσα πολύ συχνά στο τηλέφωνο με ένα παιδί από τη Λευκωσία. Αφού φρόντισε να μάθει ότι είχαμε την ίδια ηλικία και δεν ήταν υποχρεωμένος να μου μιλά στον πληθυντικό άρχισε να με αποκαλεί «μάνα μου», «αγάπη μου», «μωρό μου» και να μου λέει τα προσωπικά του. Όταν επιτέλους (;) ήρθε Λεμεσό και γνωριστήκαμε, έκατσε αναπαυτικά στο γραφείο μου, άπλωσε τα ξερά του μπροστά μου και άρχισε να μου κάνει παρατηρήσεις, από τη μάρκα του εκτυπωτή μέχρι το που είχα τοποθετημένο το κομπιούτερ! Το ότι τον ανεχόμουν τόσο καιρό να με αποκαλεί «αγάπη μου» ξαφνικά του έδωσε εν αγνοία μου μια οικειότητα που δεν υπήρχε περίπτωση να του τη δώσω διαφορετικά αλλά αλήθεια, πως το κόβουμε αυτό από κάποιον;!

Κάποιοι άνθρωποι παίρνουν από μόνοι τους το δικαίωμα να συμπεριφέρονται σαν ανώτεροι. Εκείνοι έχουν καλύτερη δουλειά. Πιο καλό αυτοκίνητο. Πιο πολλά λεφτά. Ωραία εμφάνιση. Ψώνιο. Είναι ανώτεροι. Εσύ είσαι το «…μου» τους. Όπως είναι και αυτοί το «…μου» κάποιου άλλου. Και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό!

Πολλές φορές σε εξάρσεις τρυφερότητας όλοι χρησιμοποιούμε το «μου» και αυτό δεν είναι και τόσο κακό, κάποτε είναι και γλυκό. Όπως και σε στιγμές δεσίματος ενάντια σε ένα κοινό εχθρό: «έλα ρε Ουφ μου πάλι μου έσπασε τα νεύρα ο μαλάκας!». Ή σε στιγμές που θέλουμε να τονίσουμε κάτι: «όχι αγάπη μου! τρίχα τρίχα θα της τα βγάλω!».

Σας αφήνω με μια φωτογραφία του Jake μου. Enjoy!

22 σχόλια:

  1. πού'σαι ακόμα να σε λαλούν "κούκλα μου" στο τηλέφωνο ενώ δεν έχετε ξαναμιλήσει ποτέ! Του επόμενου/επόμενης αποφάσισα να τους απαντήσω κάπως έτσι: "*ΓΛΟΥΠ* ΜΑ... ΘΩΡΕΙΣ ΜΕ????"

    το "μου" εν με ενοχλεί τόσο, γιατί συνήθως διακρίνω ότι έννεν με "ψώνισμα" που λέγεται. Θυμούμαι μια φορά με ένα κτηματομεσίτη με τον οποίο δεν είχαμε βρεθεί ποτέ, ήμαστε με τα Παντελή μου τζιαι τα Ταλλούδα μου, είshεν πλάκα τζείνο - εξαρτάται με ποιον έshεις να κάμεις. Έshει άτομα που τα οποια το δέχεσαι.

    Α, α! Μια άλλη κτηματομεσίτισσα, χωρίς να έχουμε ειδωθεί εννοείται, ελάλεν μου -εκτός που κούκλα μου- "πανέμορφη μου"!!! Μετανιώνω που εν της είπα την αποπάνω απάντηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εμένα το μου που με ενοχλεί περισσότερο είναι εκείνο που βασικά σημαίνει "εάν έχω την ευκαιρία θα σε μαχαιρώσω πισώπλατα, αλλά ας προσποιούμααστε ότι αυτό δε συμβαίνει"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμφωνω με όσα είπες Ουφ τζαι με τζείνο που είπε η Ρίτσα! Φακκά μου το "μου" πάρα πολλά. Άλλο να σου λαλεί η μάμα σου "Πρασινουλίτσα μου" χαιδευτικά τζαι άλλο να πιαίνεις καπου σε ένα κατάστημα για παράδειγμα τζαι να σου λαλούν "σόρρυ μάνα μου, εν έχουμε το τάδε". Στην Αμερική στα καταστήματα είμαι "madam" ή "ma'am" ή "Ms". Στην Κύπρο είμαι "μανα μου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα τζείνο που με ενοχλεί παραπάνω εν τζείνο που είπες που ξεκινά ο άλλος αυθαίρετα να σου κάμνει παρατηρήσεις τζιαι να κρίνει με τούντο τρόπο τις επιλογές σου. Δεν σε ερωτήσαμεν κύριε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγάπη μου, Ουφ μου, κούκλα μου.
    μουαχαχαχαχα.
    καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το "χρυσή μου" είναι το χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εμέναν εν με πειράζει διότι λαλώ το τζι εγώ πολλά, τζι εννοώ το, εν το λαλώ ψωνίστικα ή ειρωνικά

    τούτο που με παραξενεύκει είναι όταν πιθανός γκόμενος αρκέφκει τα "μωρό μου" λλίον πιο νωρίς από ότι πρέπει, που βουρά να σε κοτσιανιάσει άμπα τζαι χάσει

    τζαμαί λαλώ τους "πούντο κοτσιάνι σου?"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σκέφτομαι κι εγώ παρόμοια με σένα για το θέμα αυτό. Πολλές φορές θέλουν να δείξουν εξουσία πάνω σου και γι' αυτό βάζουν το "μου". Πιο εκνευριστικό από όλα όμως βρίσκω το "μάνα μου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ παντως ανέχουμαι το με το όνομα μου δίπλα (σχετικά). Δηλαδή αν μοθ πει ένας Moonlight μου, μα τι καλή που είσαι, εν θα θιχτώ!
    Αλλά τα κούκλα μου, μάνα μου, καλή μου, χρυσή μου, εν τα μπορώ με τίποτε! Τίποτε όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το "μου" είναι συγκαταβατικό όταν ο άλλος δε σου είναι και τίποτα.
    Όμως όταν το "μου" πάει με "αγαπη", "μωρό", "κούκλα" κτλ τότε τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται για να σε μειώσει ή να σε κατεβάσει. Από που κι ως που βρε κοπέλα μου είμαι αγάπη σου; Μ'ήξερες κι από χθες; "Α έτσι μιλώ σε ούλους" απαντά αυτή. Δηλαδή παίρνει τα δικαιωματα από μόνη της.
    Εγώ λέω "δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ'ανέβει στο κρεβάτι"
    Αν και δε χρειάζεται να δώσεις θάρρος σε τέτοια άτομα, το παίρνουν μια χαρά κι από μόνα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ πέρα από το γεγονός ότι απεχθάνομαι να μου κολλούν το «μου» άσχετοι με τους οποίους δεν έχω τη σχετική οικειότητα επίσης απεχθάνομαι τον ασπασμό «μάτς μούτς» σταυρωτά από άτομα με τα οποία έχω τυπικές σχέσεις. Τράβα πίσω κύριε! άμαν μου λαλείς αγάπη μου τζαι σταυροφιλάς με όποτε με θωρείς ΧΑΝΝΟΥΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ πέρα από το γεγονός ότι απεχθάνομαι να μου κολλούν το «μου» άσχετοι με τους οποίους δεν έχω τη σχετική οικειότητα επίσης απεχθάνομαι τον ασπασμό «μάτς μούτς» σταυρωτά από άτομα με τα οποία έχω τυπικές σχέσεις. Τράβα πίσω κύριε! άμαν μου λαλείς αγάπη μου τζαι σταυροφιλάς με όποτε με θωρείς ΧΑΝΝΟΥΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τώρα σκέφτομαι. να θίγομαι δηλαδή άμαν μου λένε Μάνα μου? ή να το παίρνω ότι εν για το μπλογκ που μιλούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το "καλή μου" είναι το χειρότερο "ΜΟΥ"! Τη δεύτερη θέση έχει το "χρυσή μου". Μου βγάζουν μια ειρωνία. Τελικά είναι καυαρά προσωπικό το θέμα . Άλλους ενοχλεί, άλλους όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Sike συμφωνώ ότι από μερικά άτομα δεν είναι τόσο άσχημο. είναι ο τρόπος και ο τόνος με το οποίο το λένε. πάντα μετά το όνομα φυσικά, όχι μετά τα μάνα, καλή, χρυσή κλπ... το πανέμορφη κλπ δεν ακούγετε σαν γλείψιμο;! εκνευριστικό!

    ρίτσα ναι!!! και το λένε και με ένα ύφος σαν να θέλουν να ξέρεις πολύ καλά τις αληθινές τους προθέσεις!

    Prasinada έχεις δίκιο μάνα μου :-)
    jesus είναι πραγματικά απαίσιο!!!

    Μόχα ακριβώς!!!!

    Μάνα μου εν για το μπλογκ που σου μιλούν μάνα μου :Ρ

    Αχάπαρη plus 12 points!

    Aurora εμένα φακκά μου το "καλή μου"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Neerie καλά τους λες... δεν νομίζω ότι το κάμνουν με διαθέσεις ιδιοκτησίας πάντως!

    Σκουλουκούιν συμφωνώ για το θέμα εξουσίας. έτσι το βλέπω κι εγώ!

    Moonlight είμαστε πολλοί τελικά!

    DaisyCrazy ακριβώς! και η λέξη που χρησιμοποίησες "συγκαταβατικό" συμφωνώ απόλυτα!

    ανισόρροπη τούτο το σταυροφιλητό με εκνευρίζει κι εμένα πάρα πολύ... σύρτου τζει ρε, έλεος προχτές με είδες!!!

    Μάγισσα τελικά όλους εδώ μας ενοχλεί :-) δεν περίμενα να έχουμε όλοι τις ίδες απόψεις για το θέμα. χαίρομαι καλοί ΜΟΥ συν-μπλόγκερς :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εμένα αρέσκει μου.

    Ουφ μου.

    hee.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Των μαθητών μου πάντως λαλώ τους "μου".
    Στους υπόλοιπους, εξαρτάται που τη φάση.
    Εν με ενοχλεί τζαι τόσο.
    Δηλαδή αν σου πω π.χ. στο τραπέζι "Ουφ μου διάς μου τη σαλάτα;" πειράζει σε;

    Sike, lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Passenger μου γιατί καλέ μου; γιατί χρυσέ μου; γιατί πούλλε μου;
    (άλλο και αυτό: πούλλε μου και πούλλα μου... άνκαι είναι πιο χωριάτικο, δεν το λένε οι της ηλικίας μας!)

    Leni, όχι δεν θα με πείραζε. αλλά αν μου έλεγες "ευχαριστώ καλήηηη μου" μόλις σου την έδινα, χωρίς να είσαι 70 χρονών, ναι αυτό θα με πείραζε! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Άρα εν τα μέλια που σε ενοχλούν :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. oyff moy
    ma kanenas den sxoliase ton Jake soy

    periergo ...
    toso adiaforos na einai?
    kai fenete kalo palikari kai aplo
    fotografizete xoris koystoymi


    υγ
    ουφφφ μου tin idia pic eida na epidikniei kai mia fili poy tis τιν esteile mia alli fili tis
    ετσι ειπε!

    oyf moy eise ekeini i eise i filis tis filis moy

    ΑπάντησηΔιαγραφή