Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Αθλητισμός vs Πολιτισμός 1-0

Τη Παρασκευή το βράδυ πήγα σε μια κάπως διαφορετική συναυλία στο θέατρο Ριάλτο. Η παράσταση ονομαζόταν Ιταλικές Άριες και Τραγούδια και μόνο από τον τίτλο ήμουν σίγουρη ότι θα βαρεθώ πολύ. Τελικά ο βαρύτονος αποδείχθηκε κάτι σαν τον Δεληβοριά στο πιο όπερα, ανάμεσα στις άριες και τα τραγούδια μας έλεγε ιστορίες όχι φυσικά για το πώς έγραψε το κάθε ένα αλλά χιουμοριστικές ιστορίες από τη ζωή του στην Αμερική. Το ξέρετε ότι αυτό στην Αμερική σημαίνει «πέντε» και όχι αυτό που νομίζετε;

Αναφέροντας κάποια στιγμή την όπερα Don Giovanni ρώτησε το κοινό αν ήξερε σε ποια κοπέλα τραγουδούσε ο Don Giovanni κάτω από το μπαλκόνι. Κανένας μας δεν ήξερε. Τότε ανάφερε γελώντας ότι αν μας ρωτούσε το σκορ Αποέλ – Ομόνοια τη περασμένη Κυριακή θα ξέραμε όλοι και μας έδωσε ακόμα μια ευκαιρία να απαντήσουμε. Τότε μια κοπέλα ενθουσιασμένη που το ήξερε του έδωσε την απάντηση: 1-0

Όχι, ο Don Giovanni δεν τραγουδούσε στην 1-0 και η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι σε ποια μας είπε τελικά. Νομίζω στην υπηρέτρια. Αυτό το περιστατικό όμως με έκανε να ψάξω λίγο τέσσερις κυπριακές εφημερίδες, για να δω πόσες σελίδες αφιερώνουν στον πολιτισμό και πόσες στον αθλητισμό. Δεν μπορώ να πω ότι με παραξένεψε το αποτέλεσμα. Ακόμα και στα πεντάλεπτα δελτία ειδήσεων που ακούω από το ραδιόφωνο, πάντα μας λένε ότι απόψε έχει τον τάδε αγώνα αλλά ποτέ την τάδε παράσταση. Ειδήσεις από τη τηλεόραση δεν υπήρχε περίπτωση να κάτσω να δω για το ποστ, οι αντοχές μου στις στριγκλιές που νομίζουν ότι είναι ρεπορτάζ είναι πολύ περιορισμένες.

Η έρευνα μου:

-Πολίτης της Κυριακής
Αθλητικά 16 σελίδες. Πολιτισμός 6 σελίδες

Πολίτης της Πέμπτης
Αθλητικά 5 σελίδες. Πολιτισμός 1.5 σελίδες

-Χαραυγή της Κυριακής
Αθλητικά 7 σελίδες. Πολιτισμός 11 σελίδες

Χαραυγή της Πέμπτης
Αθλητικά 7 σελίδες. Πολιτισμός 3 σελίδες

-Σημερινή της Κυριακής
Αθλητικά 13 σελίδες. Πολιτισμός 2 σελίδες

Σημερινή της Πέμπτης
Αθλητικά 13 σελίδες. Πολιτισμός 1 σελίδα

-Φιλελεύθερος της Κυριακής
Αθλητικά 48 σελίδες. Πολιτισμός 4,5 σελίδες

Φιλελεύθερος της Πέμπτης
Αθλητικά 48 (;) σελίδες. Πολιτισμός 1.5 σελίδες


Το ερωτηματικό είναι επειδή δεν ξέρω σίγουρα, είναι ξεχωριστό έντυπο και δεν το βρήκα online στην καθημερινή έκδοση. Η Πέμπτη επιλέχθηκε τυχαία σαν δεύτερο δείγμα γιατί νομίζω πως τα σαββατοκύριακα έχει κάτι ποδοσφαιρικούς αγώνες έτσι θέλησα να είμαι δίκαιη προς τις εφημερίδες!

Συμπέρασμα: Ο πολιτισμός δεν παίρνει λεφτά γιατί δεν φέρνει λεφτά και δεν φέρνει λεφτά γιατί δεν παίρνει λεφτά…

8 σχόλια:

  1. Νομίζεις είναι το ότι δεν φέρνει λεφτά ή ότι είμαστε απολίτιστοι; :)

    "οι αντοχές μου στις στριγκλιές που νομίζουν ότι είναι ρεπορτάζ είναι πολύ περιορισμένες." χαχαχα so true!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γλυκειά μου και την Τετάρτη έχει αγώνες. Άρα τυχαία έδωσες πάνω σε ακόμα μια μετ'αθλητική μέρα. Αν και εδώ που τα λέμε σχεδόν κάθε μέρα έχει αγώνες. Απ'εκεί και πέρα, και μένα μ'αρέσει ο πολιτισμός. Αλλά βαριέσαι συνέχεια στην ηρεμία, ναι? Και όχι, δεν ξέρω σε ποια τραγουδούσε ο Ντον Τζιοβάνι, κι'ας τραγούδησα και γω πιθανόν κάποια άρια. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν νομίζω ότι και να δόκεις παραπάνω λεφτά στον πολιτισμό έννα φέρει τελικά παραπάνω λεφτά. Απλά οι "οικογενειες" που νεκατώνουνται έννα φαν παραπάνω λεφτά και θα κουντήσουν έτσι κι αλλιώς τα δικά τους άτομα. Φυσικά τα ποσά που δίνουνται στη μάππα εν εξοργιστικά (άστον "αθλητισμό", εν για μάππα που μιλούμε, εκτός και αν γεμώνουν στάδια για να παρακολουθήσουν οι Κυπραίοι στίβο). Τα γήπεδα πάντα έννα γεμώνουν, ενώ τα πιο μητσιά θέατρα σχεδόν ποτέ εν θα γεμώνουν. Άρτον και θεάματα θέλει ο κόσμος. Και με τη μάππα ο άλλος ξεσπά και μεταφέρει πιο εύκολα τζαμαί τη δύσκολη εβδομάδα του. Έννεν τίποτε σύγχρονο τούτο. Τζαι στην αρχαιότητα οι αρένες ήταν πιο μεγάλες που τα θέατρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κάθε μέρα σχεδόν έχει αγώνες My dearest Ουφ. και όταν δεν έχει κυπριακούς αγώνες, βλέπουν ελληνικούς, ισπανικούς, αγγλικούς ακόμη και από το Βανουάτου. όταν δεν έχει ποδόσφαιρο, βλέπουν μπάσκετ μέχρι και κέρλινγκ. και αν υπάρξει μέρα που δεν θα έχει live αγώνες, βλέπουν σε μαγνητοσκόπηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα τα δωσουν μονοκοπανιας τα λεφτα για το μεγαρο και ετσι θα εχουμε overdose πολιτισμου.
    Ετσι, ουτε την πρωτοχρονια θα καινε αυτοκινητα στην Ορμηδεια, ουτε οι κυνηγοί θα σκοτωνουν τα γερασμενα σκυλια, ουτε θα παρκαρουμε στους χωρους αναπηρων, θα εκτιμησουμε την καλη μουσική και το καλο θεατρο...
    Λιγη υπομονη και μολις κτιστεί το μέγαρο ΟΛΑ θα αλλάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. να σου απαντήσω το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα; για να γράψεις για κάτι πρέπει πρώτα να το έχεις.

    αλλά οκ ας είμαστε κακοί. υπάρχει και πολιτισμός σ'αυτό το νησί απλά πρέπει να ψάξεις πολύ, έντονα, επίμονα για να τον βρεις.
    εξαίρεση αποτελεί το κανάλι 6, που ακούω καθημερινά και ανακοινώνει κάθε πρωί τις πολιτιστικές ειδήσεις και εκδηλώσεις. αν το ακούς μπορείς να μάθεις κάθε μέρα τι γίνεται ειδικά στην επαρχία λεμεσού (πόλη και επαρχία) αλλά και παγκύπρια.

    το πόσο πολύ νοιαζόμαστε για τον πολιτισμό φαίνεται κι απ'το ποσοι διαβάζουν βιβλία, πόσοι επισκέπτονται βιβλιοθήκες, πόσοι πάνε θέατρο, σε παραστάσεις χορού, μουσικές κτλ.

    υπάρχει ελπίδα θέλω να πιστεύω για βελτίωση. αλλά μάλλον είναι αχνή.
    ωραίος ο "δεληβοριάς" :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χαχαχαχα Mana πόσο δίκιο έχεις!
    και η πλάκα είναι ότι δεν το παραδέχονται. λένε "όχι μόνο την ομάδα μου βλέπω" και στην αρχή όταν δεν ξέρεις το πιστεύεις και πέφτεις στην παγίδα :)))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Pasxalina νομίζω ότι είναι ένας φαύλος κύκλος!

    Emperor άρα ας διαλύσουμε κανένα γήπεδο έτσι για τον χαβαλέ! :/

    Defiance είναι εξ αρχής ανησυχητικό το ότι κάποιοι θεωρούν το γήπεδο χώρο εκτόνωσης (με τον τρόπο που γίνεται αυτή η εκτόνωση) μετά από μια δύσκολη βδομάδα...

    Mana αλήθεια!!!

    Okyalos Βίσση ή Χατζηγιάννης θα είναι στα εγκαίνια; εγώ λέω θα φέρουν τον Χατζηγιάννη...

    DaisyCrazy γίνονται πράγματα, κάθε μέρα το κανάλι αναφέρει τόσες εκδηλώσεις. αυτό που θέλω να πω είναι ότι όπως έχουν δέκα εκπομπές τη μέρα για τον "αθλητισμό" (=τη μάππα όπως είπε και ο Defiance) ας είχαν έστω και μια εκπομπή για τα θέατρα, τις συναυλίες, το σινεμά. και δεν μιλώ για το κανάλι τώρα αλλά γενικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή