Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Υπέροχα πλάσματα

Όταν σπούδαζα, για λίγο καιρό συγκατοικούσα με μια κοπέλα, από αυτά τα υπέροχα πλάσματα που έχουν πάντα δίκαιο και ξέρουν τα πάντα. Μια μέρα, έπεσε ξαφνικά σε μαύρη κατάθλιψη και δεν μιλούσε, ένα γεια έλεγε με το ζόρι. Τη ρώτησα αν είχε κάτι, αν ήθελε κάποια βοήθεια και της είπα ότι μπορούσε να μου μιλήσει όποτε ήθελε. Κούνησε το κεφάλι με θλίψη και γύρισε αλλού.

Η συμπεριφορά αυτή συνεχίστηκε για πολλές μέρες και σιγά σιγά πρόσεξα ότι εκδηλωνόταν μόνο μπροστά μου. Με όλους τους άλλους ήταν ο καλός και εύθυμος χαρακτήρας που ήταν (ή έδειχνε) πάντα. Μόνο όταν καταλάβαινε ότι την έβλεπα το ύφος της σκοτείνιαζε. Κατάλαβα τότε ότι κάτι είχε μαζί μου (είμαι σπίρτο!) και τη ρώτησα αν έκανα κάτι που τη πείραξε.

Τότε, με ένα έντονα διδαχτικό ύφος μου είπε ότι εκείνο το πρωί πριν δέκα μέρες (ναι, τότε που ξεκίνησε η περίεργη συμπεριφορά της) όταν ξύπνησα και ήρθα στη κουζίνα και μου είπε καλημέρα με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά εγώ χωρίς καν να τη κοιτάξω μουρμούρισα μουτρωμένη ένα καλημέρα, έκανα τον καφέ μου και πήγα στο δωμάτιο μου να τον πιω. Και αυτό την πλήγωσε. Πολύ. Τόσο που για δέκα μέρες δεν μου μιλούσε και ποιος ξέρει για πόσο θα συνεχιζόταν αυτό αν δεν επέμενα να μου πει τι συνέβαινε.

Εκείνη τη στιγμή έπρεπε να της πω ότι είναι παράλογο να μη μου μιλά τόσο καιρό επειδή ένα πρωί το οποίο δεν θυμάμαι καν ξύπνησα ανάποδα και δεν είχα διάθεση για κουβέντες. Και στο κάτω κάτω αν ήμουν μουτρωμένη ίσως θα έπρεπε να με ρωτήσει μήπως είχα κάποιο πρόβλημα! Επειδή όμως είμαι έντονα ενοχικό ζώο, άρχισα να απολογούμαι, με συγχώρεσε γενναιόδωρα, αγκαλιαστήκαμε και όλα ήταν και πάλι τέλεια, όπως πριν… ένοιωθα βέβαια λίγο μαλάκας κάποιες στιγμές αλλά δεν το πολυσκεφτόμουν.

Την επόμενη φορά που έκανε κάτι τέτοιο όμως, δεν αντέδρασα το ίδιο. Στις πρώτες μέρες των μούτρων κατάλαβα ότι δεν είχα τη διάθεση να αντιμετωπίσω ξανά όλον εκείνο τον παραλογισμό έτσι της ζήτησα να βρει άλλο σπίτι γιατί ήθελα να μένω μόνη μου.

Αυτό κάποιοι πιστεύουν ότι είναι λάθος. Ότι δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε από τα προβλήματα και να μένουμε εκεί να συζητούμε, να τσακωνόμαστε και να βρίσκουμε λύσεις. Συμφωνώ ως ένα σημείο, μέχρι τη δεύτερη ευκαιρία. Από εκεί και πέρα θεωρώ πως ο άλλος έτσι είναι και είναι εντελώς άσκοπο να χαλώ τη διάθεση μου για να τον ή την αλλάξω. Ή αποδέχεσαι τον άλλο όπως είναι χωρίς γκρίνιες, μούτρα και αλληλοκατηγορίες ή φεύγεις.

Εάν λογομαχείς με ένα βλάκα, καλό είναι να αναρωτηθείς μήπως και εκείνος κάνει το ίδιο.

Ogden Nash, από εδώ.

16 σχόλια:

  1. Όλα τα λεφτά η τελευταία ατάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με όλους τους ανθρώπους και αυτοί με μας δεν θα υπήρχε θέμα ηλιθιότητας.. θα είμασταν όλοι έξυπνοι.. ή βλάκες..

    'Never argue with an idiot. They drag you down to their level and beat you with experience.'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ουφ................. (όι έννεν εσένα που λαλώ, εν γενικότερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ή αποδέχεσαι τον άλλο όπως είναι χωρίς γκρίνιες, μούτρα και αλληλοκατηγορίες ή φεύγεις.

    'Ετσι είναι όπως το λαλείς. Δεν μπορώ να είμαι φίλη ή να κάμνω στενή παρέα με κάποιο που πρέπει να προσέχω την κάθε μου λέξη μπας τζαι παρεξηγήσει το ή πληγωθεί.Μετά καταντά αγγαρεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξάλλου, ποιος ο λόγος να το παλεύεις άμα βλέπεις ότι με τον άλλο δεν υπάρχει κοινό σημείο επαφής; Ας πάει στο καλό τζιαι ο καθένας το δρόμο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εμέναν αρέσκει μου το "Never argue with a fool; onlookers may not be able to tell the difference."

    άμαν
    1) εξηγηθείτε με τον άλλο
    2) εξακολουθείς εσύ να το κάμνεις τζαι τζείνος να ενοχλείται
    3)ούτε εσύ αλλάσσεις ούτε ο άλλος 4)δεν ανέχεστε ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου
    τότε όντως παρέτα, μακριά τζι αγαπημένοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Hmm εθκιέβασα 3 φορές την τελευταία πρόταση για να καταλάβω τι θέλει να πει ο ποιητής. Ok not my day today..

    Α για τα υπόλοιπα συμφωνώ. Νομίζω. Ε τεσπα αν εκατάλαβα σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σοφό ουφάκι! καλα έκανες. μια ώρα αρχίτερα ξεφορτώθηκες την μουτρο-τελεια :)))))

    καλημέρα και καλή βδομάδα και καλό μήνα!!

    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. όχι ρε καλά έκαμες, ντα έτζιαι ήταν τίποτε ο άντρας σου τζιαι εννα το δουλέψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. οι ουσιαστικές σχέσεις δεν θέλουν πολλές εξηγήσεις. θέλουν μεν αλλά όχι όλη μέρα να είσαι στις εξηγήσεις. προχωράς πάρακατω τζαι κανεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Oute ego mporo etsi filies, pou na prepi sinexia na prosexeis ta logia sou kai tis praxeis tou. I dexese ton allo opos einai i apla apoxoreis. poli kali i taxtiki sou nomizo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την Πρασινάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυστυχώς ισχύει αλλά λίγοι άνθρωποι το καταλαβαίνουν. ..."πως ο άλλος είναι έτσι και είναι εντελώς άσκοπο να χαλώ τη διάθεση μου για να τον αλλάξω, Ή αποδέχεσαι ή φεύγεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μου αρέσει που συμφωνούμε όλοι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή