Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Εργασιακό vivre

Ας πούμε ότι έχεις ένα προϊστάμενο σπαστικό, γκρινιάρη, εκνευριστικό, με παράλογες απαιτήσεις που έχει οδηγήσει τους υφιστάμενους του στην υστερία και το μίσος. Με το που γυρνά τη πλάτη τον βρίζουν και συνέχεια τον κουτσομπολεύουν. Και ας πούμε ότι εσύ, όντας καινούργια / καινούργιος δεν πρόλαβες να έχεις κάτι με τον άνθρωπο, μαζί σου είναι πάντα εντάξει ως τώρα και σε έχει βοηθήσει αρκετά.

Ποια είναι η αντιμετώπιση των συναδέλφων σε μια τέτοια κατάσταση;

Αν συμφωνήσεις μαζί τους ότι ο προϊστάμενος είναι μαλάκας χωρίς να σου έχει κάνει κάτι ο άνθρωπος δεν θα είσαι εσύ ο μαλάκας; Και ο αχάριστος; Από την άλλη, αν προσπαθείς να τον δικαιολογείς και δεν συμμετέχεις στους μαραθώνιους θαψίματος του αυτό δεν σε κάνει τον σπασίκλα του γραφείου που γλύφει τον προϊστάμενο;

Αν ξεκινήσεις να θάβεις κι εσύ τον προϊστάμενο, σε κάποια φάση αν προκύψει οποιαδήποτε παρεξήγηση από αυτές που συμβαίνουν σε κάθε δουλειά νομίζεις ότι θα διστάσει κανένας να πάει να πει ότι είσαι αχάριστη, κουτσομπόλα και έχεις ένα σωρό παράπονα από τον προϊστάμενο;

Αν δεν συμμετέχεις και είσαι πάντα ουδέτερη χαμογελώντας σαν το χαζό προσπαθώντας να αλλάξεις κουβέντα το πιθανότερο θα σκεφτούν ότι πας και λες τα πάντα στον προϊστάμενο με αποτέλεσμα να μη μιλούν μπροστά σου, να σιωπούν όταν μπαίνεις στο δωμάτιο, να σε κοιτάζουν με αυτό το βλέμμα που ξέρεις ότι κάτι συμβαίνει αλλά δεν ξέρεις τι ακριβώς και στο τέλος κάτι θα βρουν να σε σουτάρουν.

Όσο και αν προσέχεις, όσο εντάξει και αν προσπαθείς να είσαι, όταν θέλουν να σε κατηγορήσουν για κάτι θα το κάνουν. Επειδή και μόνο εσύ είσαι αρνί και δεν ασχολείσαι δεν σημαίνει ότι και οι άλλοι κάνουν το ίδιο. Ειδικά όταν είναι αθκιασεροί σε μια δουλειά!

Σκατοκατάσταση…

13 σχόλια:

  1. Στο IT τούτον ονομάζουμεν το "deadlock situation".
    Κοινώς "η κκελλέ σου εν μες τη βούρκα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επέρασα τα τζιαι εγώ. Το καλύτερο που μπορείς να κάμεις είναι να μείνεις ουδέτερη. Σίουρα εν πρόκειται να αποτρέψεις κανένα που το να σε κουτσομπολέψει, αλλά τουλάχιστον έχεις καθαρό κούτελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ουδέτερη ,μείνε ουδέτερη ,μέχρι να σε τρελάνει και σένα και να πάρεις και μια ιδέα για το περιβάλλον στη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όντως σκατοκατάσταση...Τζαι εγώ συμφωνώ για το ουδέτερη αλλα επίσης ξέρω ότι το να σου λαλούμε μείνε ουδέτερη είναι easier said than done. Το θέμα είναι αμα σου παραπονιέται ο άλλος υπάλληλος τι θα κάμεις; Παίξε το πολιτικός. Πε κάτι ασαφες τζαι κάμνε πάνω κάτω την κελλέ σου τάχα ότι ακούεις με προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεν έχεις τζι εσύ άλλους πουκάτω σου, νομίζω έννεν τζαι τόσο δύσκοο να είσαι ουδέτερος. Εγώ θα ελαλουν πολλά απλά "εγώ δεν μιλώ ώσπου να μου κάμει τζαι μένα κάτι, χαχα" τζαι κανεί. Έτσι λαλείς τζαι τη θέση σου ότι εν είσαι τζαι γλύφτης, αλλά εν είσαι τζαι η κάφρισσα που ούλλη μέρα κατηγορά χωρίς να την κάμουν τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι αν δυσκολεύεσαι να το "παίξεις πολιτικός" ιδού το εγχειρίδιο: http://oilaomon.blogspot.com/2010/07/blog-post_05.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνω 100%!!Αν ο άλλος θελήσει να σε κατηγορήσει για κάτι, θα το κάνει.Τον μεγαλύτερο μπελά σε δουλειά τον βρήκα κρατώντας ουδέτερη στάση και πλέον δεν μου κάνει εντύπωση.Στη χώρα μας από τα γεννοφάσκια μας, μας μαθαίνουν να ανήκουμε οπωσδήποτε κάπου.Το να ανήκεις στον εαυτό σου είναι έγκλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μην ανησυχείς. Και ο καινούριος παλιώνει και καταλαβαίνει πόσο δίκιο είχαν οι παλιοί τώρα που τα λούζεται και ο ίδιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι εγώ συμφωνώ στο να μείνεις ουδέτερη. Όσο για το κουτσομπολιό, δεν το γλιτώνεις, κάποιοι εν τόσο "αδκιασεροι" στις δουλειές που αν δεν κουτσομπολέψουν πως θα περάσει η ώρα. Κατακρίβειαν που τις βρίσκουν αυτές τις δουλειές; Γιατί εγώ στη δική μου δεν βρίσκω καν ώρα για τουαλέττα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. έχεις δίκιο, μπρος γκρεμμός και πίσω ρέμα.
    καλύτερα όμως να τον θάβουν μόνοι τους και να σε φοβουνται παρά να συμμετέχεις κι εσύ. μακριά κι αγαπημένοι από κουτσοπολιά αθκιασερών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όσο πιο ουδέτερη τόσο το καλύτερο, αν δεν μπορείς να το αποφύγεις μείνε σιωπηλή μέχρι να περάσει. Εγώ έτσι κάνω σε τέτοιες περιπτώσεις διότι οτιδήποτε άλλο μόνο προβλήματα προκαλεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή